Szentendre télen sem alszik

Forrás: turizmus.com

 2016. november 21. 15:35

Még alig csendesedett el a pezsgés a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivállal, a várost kulturális fővárossá emelő Art Capital őszi múzeumi programsorozat után ismét ünnepi fényekbe öltözik a város. A karácsonyt megelőző várakozás heteiben ismét programok várnak mindenkit Szentendrén.

Minden szombaton vidám programokkal várják a Szentendrére látogatókat: délelőttönként kreatív kézműves foglalkozásokon vehetnek részt kicsik és nagyok, délutánonként pedig karácsonyi koncerteket hallgathatunk a Fő téren. A sokszínűség jegyében olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint Schwartz Dávid, Zempléni Szabolcs kürtművész és növendékei, vagy a Csík zenekar.

Az adventi vasárnapok estéit gyertyalángok fényesítik a Fő téren. A gyertyagyújtások meghitt műsor keretében zajlanak majd, az adventi koszorút pedig minden hétvégén más felekezet vezetője áldja meg. Helyi kuriózum a városban a Szamárhegyi betlehemes, melyet negyedszázada hívott életre első alkalommal szentendrei barátok, ismerősök, szomszédok alkalmi társulata. A szentestét megelőző napon megrendezett, egyszerre humoros és felemelő betlehemes játék karaktereit amatőr helyi szereplők játsszák, meglepő profizmussal.

A szentendrei karácsonyi hangulatot vasárnaponként az adventi sétákon élvezhetjük. Az idegenvezetővel kísért séták résztvevői Szentendre nevezetességeit, az ünnepi díszbe öltöztetett Dumtsa Jenő utcát és Fő teret, a legjobb cukrászdákat, az adventi vásárt járják körbe, s nem hagyják ki a népszerű karácsony kiállítást sem a Bogdányi utca elején.

A hagyományos adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában minden nap déltől (hétvégéken délelőtt 10-től) este 9-ig tart nyitva. A város első polgármesterének nevét viselő utca hangulatos fényeiben nemcsak ajándékokat választhatunk a hozzánk legközelebb állóknak, de mindig szól a zene, és érdemes megállni a forralt bort, finom falatokat kínáló standok előtt is egy kis beszélgetésre.

A hagyományos jótékonysági Mikulásfutást december 10-én rendezik meg a Dunakorzón. A nevezési díjakból befolyt összeggel idén is a rászoruló családokat segítik. December 11-én pedig a Szentendre Táncegyüttes hagyományos néptánc gálájára kerül sor a PMK színháztermében.

Az év utolsó napját a Kistehén együttes búcsúztatja egy fergeteges koncerttel a Fő téren, s az ünnepi tűzijáték után hajnal 2-ig szól a zene, tart a tánc az utcabálon. 2017. újévi ajándék-koncerttel indul, hiszen belépődíj nélkül hallgathatjuk meg a PMK színháztermében a Fool Moon, Magyarország többszörös nemzetközi díjnyertes pop-accapella együttesének koncertjét. Elhangzik többek között „Hello.tourist!” című daluk, melyet a közelmúltban CARA-díjra jelöltek legjobb humoros dal kategóriában.

A téli programok vízkereszt után egészen farsangig tartanak, s amint kitavaszodik, ismét kulturális fesztivállal vár a város mindenkit, mert Szentendre minden évszakban nyitva!