A művészet gyógyító erejét alkalmazó programjáért kapott nemzetközi elismerést a Skanzen

Forrás: MTI

 2024. május 03. 11:16

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tájékoztatása szerint a SozialMarie díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288, Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett pályázat közül lett a harmadik.

Nemzetközi díjat kapott a szabadtéri néprajzi múzeum egyik programja

Fotó: Skanzen/Facebook

A méltatás szerint a szentendrei skanzen kezdeményezése "újraértelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak". A program a művészet gyógyító erejével támogatja a demencia által érintetteket, egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.

A Skanzen demencia foglalkozása az idősek fiatalkorát idézi meg. A helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál, korabeli tárgyakkal kiegészülve.

A szabad beszélgetéseken a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek elevenednek meg. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hatást gyakoroljon. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el a résztvevők, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására pedig elfelejtett emlékek jutnak eszükbe – áll a közleményben.

A díjat ünnepélyes keretek között Bécsben adták át május 1-jén.