Szenteste napján nyitják újra a madárinfluenza miatt bezárt berlini állatkertet

Forrás: MTI

 2022. december 22. 18:47

Több mint egy hónap kényszerszünet után, december 24-én nyitják meg újra a német főváros madárinfluenza miatt bezárt állatkertjét, a Zoo Berlint.

A szárnyasoknál halálos betegséget okozó H5N1 vírus miatt megszigorított szabályok szerint a látogatók csak akkor léphetnek be a világ legtöbb – pókoktól elefántokig 1200-féle – fajt bemutató állatkertjébe, ha az odavezető úton nem érintenek meg egyetlen madarat sem, a bejáratnál pedig áthaladnak egy fertőtlenítőszerrel átitatott szőnyegen.

Azt is előírták, hogy azonnal értesíteni kell a gondozókat, ha az állatkert területén elhullott vadmadarat találnak.

A Zoo Berlint november 18-án zárták be, miután egy elhullott gogó – kalapácsfejű madár – tetemének rutinszerű vizsgálata H5N1-fertőzést mutatott ki. Azóta mind az 1200 madarat megvizsgálták és az összes teszt negatív volt, így végre feloldható a zárlat.

1200-féle fajt mutat be a Zoo Berlin

Fotó: 123rf.com

A német fővárosban az évtizedes megosztottság örökségeként két állatkert működik. Az 1844-ben megnyitott Zoo Berlin a város nyugati részének központjában fekszik, a koronavírus-világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben 3,7 millió látogatója volt. A huszadik század ötvenes éveiben a város keleti részén, a Friedrichsfelde kastély körül kiépített Tierpark Berlinben ugyanebben az évben 1,7 millió látogatót regisztráltak, és az állatfajok száma is alacsonyabb, de 160 hektárával ez a legnagyobb állatkert egész Európában.