Szentpéterváron szigorítják a járványvédelmi előírásokat

Forrás: MTI

 2021. június 14. 14:33

Szentpéterváron csütörtöktől megszigorítják a járványvédelmi előírásokat az új koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt.

Az éttermek hajnali 2-6 óra között nem szolgálhatnak ki vendégeket, és csak kiszállításra főzhetnek. A szórakoztató műsorokat és a gyermekmegőrzőket fel fogják függeszteni bennük. A repülőterek, pályaudvarok és töltőállomások kivételével bezárnak a gyorsétkezde-udvarok – közölte az orosz város kormányzói hivatala.

A bevásárlóközpontokban sem működhetnek majd a gyermekszobák, valamint a szórakoztató és szabadidős létesítmények jó része, kivéve az aquaparkokat, az ócenáriumokat, a mozikat, a könyvtárakat és a fitneszközpontokat. A filmszínházak engedélyezett maximális kihasználtságát 75-ről 50 százalékra csökkentik. A beltéri és kültéri kulturális és szórakoztató rendezvények látogatóinak száma legfeljebb 3 ezer lehet. A nyilvános rendezvények részvevőinek szabadtéren is maszkot kell viselniük.
Ez az előírás a szentpétervári labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói zónáira is érvényes lesz, ahol csütörtöktől ételt nem, csak italt szolgálnak fel.
A kormányzói hivatal arra figyelmeztetett, hogy megerősíti az óvintézkedések betartásának ellenőrzését, emellett arra kérte a munkáltatókat, hogy a munkavállalókat irányítsák át ismét távmunkára.

A virológus szerint a fertőzési esetszám a lakosság megnövekedett nyári mobilitása és az elégtelen átoltottság miatt növekszik

Fotó: 123rf.com

Moszkvában korábban a városüzemeltetés szempontjából létfontosságú, valamint a hadiipari és stratégiai létesítmények kivételével június 20-ig munkaszünetet rendeltek el, és szintén megszigorították a járványvédelmi előírásokat.

Hétfőn a legtöbb új esetet Moszkvában (6590), Moszkva megyében (1043) Szentpéterváron (866), Nyizsnyij Novgorod megyében (188) és Voronyezs megyében (170) észlelték.

A napi növekmény országos szinten hétfőn 0,26 százalék volt. Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az esetszám a lakosság megnövekedett nyári mobilitása és az elégtelen átoltottság miatt növekszik. Arra figyelmeztetett, hogy a vakcináció alacsony szintje miatt a vírusnak új változatai jelenhetnek meg Oroszországban.