Szenvedélyes századelő – Kálmán Imre Emléknapok Siófokon

Forrás: turizmus.com

 2022. október 19. 11:05

Október utolsó hetében a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepli Siófok. Öt napon át tart a XV. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat, kiállításmegnyitóval, tematikus városi sétával, zenés színházi előadásokkal és egy ünnepi gálával várják az érdeklődőket.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett, amely 1908-ban került bemutatásra. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

Kálmán Imre szobra szülővárosában

Fotó: Siófoki Turisztikai Iroda

A Kálmán Imre 140 emlékév kiemelt rendezvényhete a „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” XV. Kálmán Imre Emléknapok október 24-28. között, amelyen egyedi, tematikus programkínálattal várják a közönséget.

Nemcsak operettdallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, kiállításokkal, tematikus sétával is készülnek a vendégek számára.

Kálmán-bonbonok

Fotó: Siófoki Turisztikai Iroda

A rendezvénysorozat alatt fény derül a Kálmán-bonbon titkára is, melyet Leányvári Krisztina cukrászművész álmodott és alkotott meg Siófok városának.

Az Emléknapok ideje alatt Operett Expressz – városnéző kisvonat közlekedik, melyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

Kálmán Imre Emlékház Siófokon

Fotó: Siófoki Turisztikai Iroda

A „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” című programsorozat (október 24-28.) a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.