Szenzációs szoborleletek kerültek elő a budai Vár pincéjéből

Forrás: turizmus.com

 2020. január 28. 12:04

Álmos és Előd vezér elveszettnek hitt szobrai kerültek elő a budai Várban, az egykori Vöröskereszt Székház hosszú ideig elzárt pincéjéből.

A föld alatt megtalálták azokat az Álmos és Előd vezéreket mintázó, több mint 100 éves eredeti szobrokat, melyek egykor a Halászbástya északi főtornyát díszítették. A szakemberek egy különleges, vörös mészkőből készült, díszített kézmosó medencét, számos kőfaragványt és épülettöredéket is találtak a törmelékek alatt.

A Várkapitányság Zrt. munkatársai a közelmúltban kezdték meg a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt egykori impozáns székháza születik újjá a következő években a Nemzeti Hauszmann Program részeként.

Az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok eredetileg a Halászbástya északi részét díszítették

Fotó: Várkapitányság Zrt.

Az itt végzett kutatások eredményeként a törmelék alól kerültek elő az Álmos és Előd vezér alakját ábrázoló szobrok. A Mikula Ferenc által készített – eddig elveszettnek hitt – szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe. Másolataik jelenleg is a Halászbástyán állnak.A mintegy 2 méteres, eredeti szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, és bár mindkettőnek hiányzik a feje és karjaik, részletes kidolgozásuk és sérüléseik alapján egyértelműen eredetiként azonosíthatók.A munkálatok során előkerült egy tömött, vörös mészkőből készült, gazdagon díszített medence, vélhetően egy úgynevezett lavabo is, melyet a keresztény liturgiában a kézmosáshoz használtak. A lelet pontos kormeghatározása jelenleg is tart a Budapesti Történeti Múzeumban.

A munkálatok során előkerült számos egyéb kőfaragvány is

Fotó: Várkapitányság Zrt.

A törmelékek között számos, az egykori székházat díszítő építészeti elemet, oszloptöredéket, ajtó- és ablakszárkövet és számos egyéb kőfaragványt is találtak a szakemberek.

A Dísz tér 2. alatt újjászülető egykori Vöröskereszt Székház új épülete külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit, de a homlokzatok mögötti terek mind belsőépítészeti, mind épületgépészeti és üzemeltetési szempontból kortárs, modern, XXI. századi megoldásokkal készülnek el – közölte a Várkapitányság Zrt.