Szerbiában meghatározó médiummá nőtte ki magát az MT Zrt. Facebook oldala

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. augusztus 21. 17:24

Másfél évvel ezelőtt még 1-2000 követője volt a szerb nyelvű magyar turisztikai közösségi oldalnak, mára több mint 23 000 fős aktív közösségről beszélhetünk, akik hetente 4-5 alkalommal értesülnek magyarországi érdekességekről, látnivalókról és programokról.

A közösség kapcsolati hálóján keresztül így egy-egy magyar látnivaló, turisztikai célpontról szóló információ több ezer, sőt olykor több-tízezer szerb felhasználót ér el. Ezzel ez a csatorna már érdemi médiumnak számít a szerb piacon, amelyen keresztül az MT Zrt. célzottan éri el a potenciális utazóközönséget. Ekkora közösség már alkalmas az egyes termékek piaci bevezetésének tesztelésére is.

Természetesen nem tekinthető reprezentatív kutatásnak egy-egy poszttal kapcsolatos reakciók halmaza, de jó mutató lehet akár utazásszervező partnerek számára is, ha egy-egy turisztikai attrakció kedveltsége és az erről szóló poszt elérése egy-két nap alatt több tízezres, ami vetekszik a hagyományos nyomtatott vagy akár tematikus online médiumok elérésével. Szerbiában egyébként jellemző, hogy az üzleti és a privát kapcsolattartás határvonalai kevésbé élesek, a Facebook gyakorlatilag még szakmai kapcsolatok esetén is az egyik fontos csatorna." – tette hozzá Kincses Márk a Magyar Turizmus Zrt. délszláv piacfejlesztési menedzsere.

Szerbiában a teljes lakosság 52,46 %-a Facebook felhasználó*, ezzel az európai közösségi médiahasználók élmezőnyébe tartoznak (a Monacot, Izlandot és Máltát is tartalmazó lista 9. helyén, míg Magyarország ugyanezen lista 18. helyét foglalja el), míg a teljes rendszeres internethasználó szerb lakosság majdnem teljes része tartozik a népszerű közösségi portál felhasználói közé (a számítógépeken internetet használók 93,8% míg a mobileszközökön internetezők 96,7%-a aktív Facebook felhasználó**). Azaz aki Szerbiában jelen van az online térben, az ott van a Facebookon is.

A KSH előzetes adatai szerint a szerb vendégek hazánkban az év első 6 hónapjában 72650 vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, 5,7%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában.