Szerdán nyílik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Forrás: turizmus.com

 2022. május 17. 17:33

Május 18-án nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók. Megnyitott a Zene Háza szabadtéri színpada és kültéri gasztronómiai egysége, a ZeneKert is.

Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér. A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzítheti első hangfelvételét a Kreatív Hangstúdióban, létrehozhat négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon, vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak.

A Magyar Zene Háza célja, hogy minél több látogató számára hozza közelebb a zene világát. A Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című, nagy sikerű állandó kiállítás mellett a most megnyíló Kreatív Hangtér egy újabb állomás a zene világa felfedezésének izgalmas útján. A történelmi ismeretek, a zenei sokszínűség megismerése után a zenélés, a közösségi élmény varázsát kínálja a látogatóknak. A Kreatív Hangtérben zenei előképzettség nélkül bárki megtapasztalhatja, hogyan jönnek létre a hangok, és mitől lesz egyszerű hangok sorából zene.

A Kreatív Hangtérben kortól függetlenül lehet felfedezni a hangok világát

Fotó: Magyar Zene Háza

A most nyíló Kreatív Hangtér nyolc installációja korcsoportól függetlenül mindenki számára nyitott. Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók pedig csilingelő dallamokat keltenek életre. A Ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek egy vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, melyeket egy holoventilátor jelenít meg.

Akár felnőttek számára is izgalmas játszótér a Kreatív Stúdió, ahol vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is. A gyakorlást követően a rögtönzött együttes elkészítheti első közös hangfelvételét is a stúdióban.

Az installációk koncepcióterveit Váczi Dániel zenész, a hangszerkészítőknek szóló nemzetközi megmérettetés, az amerikai Guthman-díj idei fődíjasa készítette. Váczi a Medence-csoporttal közösen hozta létre a Kreatív Hangtérben látható egyedülálló hangszereket, hangképző installációkat.

 

Megnyílt a szabadtéri színpad és a ZeneKert is

Megnyitott a Zene Háza szabadtéri színpada is, ahol ingyenes programokkal várják a látogatókat. A nyári szezon kínálata jól példázza a Zene Háza műfaji határokat elmosó attitűdjét: a ház feltörekvő művészeknek, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak is ad koncertezésre lehetőséget, számos jól ismert zenész és formáció mellett.

A május 10-én megkezdődött szabadtéri szezon ingyenes programkínálatában DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is várják a látogatókat. A szabadtéri koncertek helyszínén megnyílt a Zene Háza kültéri gasztronómiai egysége, a ZeneKert is.