Szerdától éjszakai kijárási tilalom Csehországban

Forrás: MTI

 2020. október 27. 09:24

Az új óvintézkedés egyelőre november 3-ig, a jelenlegi szükségállapot lejártáig érvényes.

A kijárási tilalomról szóló kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel – ilyen egyebek között a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma – nem hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint tovább szigorodnak a kiskereskedelmet és a vendéglátóipart érintő eddigi korlátozások is. Ezentúl vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hét közben legkésőbb este nyolckor az eddig nyitva tartó üzleteket is be kell zárni.

Andrej Babis miniszterelnök már a hét végén jelezte, hogy a két hete hozott, jelenleg érvényben lévő óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nincsenek következetesen betartva, ezért a kormány további szigorításokat tervez, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését Csehországban.

A vendéglátóhelyek már csütörtök óta zárva vannak egész Csehországban

Fotó: 123rf

A kormány kedden rendkívüli ülésen várhatóan dönt arról is, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot meghosszabbítására.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen.

A járvány a hivatalos beismerés szerint is most már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora, és korlátozták a szabad mozgást is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.