Szerencsi csokoládé, tokaji aszú és még sok minden más

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 17:31

Még két hétig várja sokszínű programkínálatával a lakosságot a Múzeumok Őszi Fesztiválja, mely idén a múzeumoknak a testi-lelki harmónia megteremtésében betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott sajtótájékoztatót. A fesztiválhoz csatlakozó intézmények sokszínű programkínálatába nyújtott betekintést a Szerencs és Tokaj múzeumaiba elkalauzoló sajtótúra, amely a bemutatott attrakciókon kívül a múzeumok turisztikai szerepére is felhívta a figyelmet.

A „Múzeumi harmónia” mottóval zajló rendezvénysorozat kiemelt célja a múzeumok „gyógyító” hatásának szemléltetése, a múzeumi rekreációs lehetőségek megismertetése, valamint mindezek összekapcsolása a turisztikával. Hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújthatnak.

Szerencsi csokoládéból készültek Ekker Róbert szobrászművész különleges alkotásai, melyek a szerencsi turisztikai központban láthatók

Fotó: trizmus.com/Vajk Brigitta

Csokiszobrok, képeslapkollekció és dűlőtúra

A hamarosan kezdődő őszi szünetben kiváló családi programnak ígérkezik az Észak-Magyarországi régió felkeresése. Az egykor a Szerencsi Cukorgyár raktáraként üzemelő turisztikai központ öt állandó kiállítása mind a gyermekek, mind a szülők számára kínál érdekes látnivalókat. Amíg a kicsik a régi játékok és a csokoládéból készült szobrok bűvöletében töltik az idejüket, addig a felnőttek veterán motorok és retro műszaki cikkek között nosztalgiázhatnak.

A történelem szerelmesei számára is kiváló programot nyújt a település, hiszen a késő reneszánsz stílusú Rákóczi-várban a fejedelmi család múltjával, illetve az ugyanitt működő Zempléni Múzeum közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók.

Békebeli képeslapboltba toppan be a képeslap-kiállítás látogatója

Fotó: trizmus.com/Vajk Brigitta

A Szerencstől csupán félórányi autóútra található Tokaj, Magyarország egyik legjellegzetesebb történelmi borvidéke. A festői szépségű település szőlődűlőit, híres borászatait kisvasúttal és terepjárókkal is bebarangolhatják a látogatók.

A térség borkultúrájával, valamint szüreti hagyományaival a Világörökségi Bormúzeumban és a Tokaji Múzeumban lehet közelebbről ismerkedni. Az időszakos interaktív foglalkozásokon személyesen is ki lehet próbálni a szüret egyes fázisait. De a látogató akár bringára is pattanhat, és virtuálisan körbejárhatja a Tokaji borvidéket.

Kirándulás kisvonattal a híres Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok dűlőihez

Fotó: trizmus.com/Vajk Brigitta

 

Őszi forgalomélénkítő kampány a bor jegyében

A sajtótúra helyszínein, Szerencsen Nyiri Tibor, Tokajban pedig Posta György polgármesterek köszöntötték az újságírókat. Majoros Judit, a Zempléni Múzeum és Bősze Katalin, a Tokaji Múzeum igazgatói az intézmények érdekességeit mutatták be.

A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Fazekas Márta programigazgató kiemelte, hogy az MTÜ célja minél több hazai és külföldi turistával megismertetni a magyar kultúrát, hagyományokat, értékeket.

Magyarország négy évszakos úti cél, mindig számos látnivalót kínál a belföldi utazóközönség számára is. Éppen ezért az MTÜ őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek fókuszában a hazai borrégiók állnak, célja a turisztikai szezon meghosszabbítása.

Idén ősszel érdemes új szemmel felfedezni Magyarországot, még jobban megismerni természeti és kulturális értékeinket, és megtapasztalni, hogy milyen élményeket kínálnak hazánk borrégiói. Egy-egy utazás alkalmával érdemes részt venni egy borfesztiválon, egy borúton, meglátogatni a pincészeteket, beszélgetni a helyi borászokkal. A borvidéki utazások népszerűsítését szolgálja ki a teljes egészében megújult bor.hu weboldal is, amelynek segítségével megszervezhetők a boros utazások – a túratippektől kezdve az eseménynaptáron keresztül a borászatok kiválasztásáig, akár itt a világörökség részét képező Tokaji borvidéken is.

Sajtótájékoztató a tokaji Világörökségi Bormúzeumban

Fotó: trizmus.com/Vajk Brigitta

 

Zene a múzeumi harmóniáért

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2021-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint a „múzeumi harmónia” lehetőségeiről beszélt. Kitért arra, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelt eleme a zene, amelynek apropóját több idei évforduló is adja.

Azonban a múzeumi hangversenyek, koncertek mellett történelmi és művészeti jellegű foglalkozások, illetve sportprogramok is szerepelnek a muzeális intézmények színes kínálatában. Idén 9 meghatározott tematika mentén szervezték az intézmények a programjaikat, ezek közül kettő az év koncepciójához igazodott.

A november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országszerte 66 település csaknem 130 intézményében, közel 1200 eseménnyel várja az érdeklődőket.

A programkínálat ITT érhető el.