Szereti Ön Richard Strausst? – Akkor üljön be egy egész napra a Müpába

Forrás: turizmus.com

 2022. január 19. 12:12

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos, közös zenei maratonján, január 22-én reggeltől estig a német zeneszerző műveit játsszák a magyar zenei élet legkiválóbb szólistái, kamaraformációi és szimfonikus zenekarai.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa minden évben egy (olykor két) páratlan komponista életművének legfontosabb darabjait felvonultató egynapos fesztiválja az elmúlt közel másfél évtizedben a hazai komolyzenei élet emblematikus ünnepévé nőtte ki magát. Az egymást délelőttől késő estig követő hangversenyeken korábban Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, valamint Liszt és Berlioz műveit hallhatta a közönség.

Pasztircsák Polina énekművész

Fotó: Müpa

A Richard Strauss-maraton tizenegy koncertjén színpadra lép többek között Várjon Dénes, Pasztircsák Polina, Palojtay János és Takács-Nagy Gábor, a záróhangversenyen az eseménysorozat művészeti vezetője, Fischer Iván vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart és az ausztrál szopránt, Eleanor Lyonst.

A szombati koncertsorozat keretében kiváló szólisták és együttesek adnak átfogó képet (és persze hangot) a német zeneszerző végtelenül színes életművéről: talán nincs még egy komponista, aki annyi stílusban alkotott – a romantikától a szecesszióig, a moderntől a neoklasszikusig –, mint a zenetörténet egyik legnagyobb mesélője, Richard Strauss.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar

Fotó: Csibi Szilvia

„Fantasztikus élmény elmélyülni egy ikonikus művész életművében, látni annak számtalan elágazását, alakulását, hallani az alkotó emblematikus kompozícióit és kísérletező darabjait is, megérteni általuk egy zenetörténeti korszak érzés- és gondolatvilágát, és igazán belefeledkezni egy zenei géniusz alkotói univerzumába. Különösen izgalmas, ha az ember mindezt egyetlen napba sűrítve teheti” – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Az idei egész napos hangversenysorozat családi koncerttel indul: a Burleszket a MÁV Szimfonikusok adják elő Várjon Dénes zongorajátékával, Farkas Róbert vezényletével és Lakatos György magyarázataival.

Délután a Budapesti Vonósokkal találkozhat a közönség, Palojtay János játékában megismerkedhetnek Strauss zongoradarabjaival, majd nagyzenekari és kamaramuzsika váltja egymást Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest, Vass András és a Pannon Filharmonikusok, illetve a BFZ muzsikusainak előadásában.

Este a daloké lesz a főszerep: Pasztircsák Polina egy teljes dalkoncerttel készül, a Budapesti Fesztiválzenekar hagyományos záróhangversenyén pedig elhangzik majd a Négy utolsó ének a csodálatos ausztrál szoprán, Eleanor Lyons hangján.

A napot a szerző talán legismertebb és legoptimistább műve, az Imígyen szóla Zarathustra zárja a kiváló Strauss-karmesterként is számontartott Fischer Iván vezényletével.

Január 22-én a Müpa összes előadóterme otthont ad a zenei maraton eseményeinek

Fotó: Pályi Zsófia

A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében és a Fesztivál Színházban rendezett hangversenyekre idén is egységes, 1500 forintos áron válthatóak jegyek, az Üvegteremben emellett ifjú zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be ingyenes koncerteken, az Előadóteremben pedig egy emlékezetes előadás vetítését élvezhetik a nézők.