Elkészült a Magyar Zene Háza látványos tetőszerkezete – videó

Forrás: turizmus.com

 2020. július 10. 20:06

Elkészült Európa egyik leglátványosabb tetőszerkezete, ezzel szerkezetkész a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza.

Elkészült a Magyar Zene Házának különleges tetőszerkezete, az épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A japán Sou Fujimoto által tervezett, a tervek szerin 2021 végén megnyíló épület játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzete a városligeti lombkoronaszint alatt marad, így a ház harmonikusan beleolvad a természetbe.

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre. Folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfalfelület beépítése, amely egész Európában a legnagyobb lesz.

A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően a megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg – 21. századi színvonalon – a Liget kulturális intézményrendszerét" – emelte ki a miniszteri biztos.

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Fotó: Liget Budapest

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg. "A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.

Az irodahelyiségek mellett ezen a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban" – mondta el a vezérigazgató.

(A videóra kattintva megnézheti, hogyan épült fel a Magyar Zene háza – a szerk.)

A homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll majd, melyek az épület egyes szakaszain elérik a majdnem12 méteres magasságot is. Ezeket a monumentális üvegelemeket speciális üvegbordák fogják megtámasztani, melyekből szintén 94 darabot szerelnek az épület szerkezetébe. Az épület klímabarát lesz, ezért már a tervezési szakaszban különös hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások, speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazására. Az épület szomszédságában lévő Nagyrét egy kisebb területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. A szondák behelyezése lezárult, jelenleg újrafüvesítik ezt a területet, amit hamarosan újra használhat a közönség. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, ezt a szomszédos műjégpálya gépparkja szolgáltatja majd.

A tetőzetet közel száz egyedi tervezésű lyuk töri át (látványterv)

Fotó: Liget Budapest

A felszín alatti – kiállítótereknek is helyet adó – szinteken is jó ütemben halad a kivitelezés, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket és a gipszkarton elemeket.

Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, korszerű technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás átfogó zenetörténeti képet ad Európa és kiemelten hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain és emblematikus alakjain keresztül. Az időszaki kiállítótérben a tervek szerint elsőként a magyar könnyűzene történetének elmúlt fél évszázadát feldolgozó izgalmas tárlat várja majd a közönséget. Ezen a szinten kap helyet egy úgynevezett hangdóm is. A különleges, félgömb alakú kupolatérben egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató.

Nézze meg a videóban, milyen lesz a Magyar Zene Háza!