Siófoki szezonértékelő

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 13. 18:06

Javult a közbiztonság, nőtt a vendégéjszakák száma, színvonalas fesztiválok várták a látogatókat – mondta el többek között a siófoki víztoronynál tartott szezonértékelő sajtótájékoztatóján Lengyel Róbert polgármester.

A július végéig összesített adatok szerint még a rekordévnek számító tavalyi eredményt is közel 10 százalékkal felülmúlta a vendégéjszakák száma. Turisztikai szakemberek szerint a forgalomnövekedésben annak is szerepe volt, hogy a terrorfenyegetettség miatt a korábbiaknál többen választották a Balatont úti célnak. Siófok átlagon felüli vendégéjszaka-növekedését egészen bizonyosan a hagyományos és új fesztiváljainak, színvonalas programjainak, a Plázsként feléledt Nagystrandjának is köszönheti, valamint annak, hogy több országos, és nemzetközi szintű esemény (Tour de Hongrie, I. Nemzeti Regatta, strandlabdarúgó U21-es nemzetközi torna, Mazsorettsport Európa Bajnokság, Tour de Pelso, stb.) színtere volt.

A siker az önkormányzat erőfeszítésein túl a Siófokban egyre nagyobb fantáziát látó programszervezőknek, vállalkozásoknak is köszönhető. A Nagystrand területén óriáskerék, vízi élménypark, valamint a Mozdulj Balaton eseményei szórakoztatták a közönséget. Utóbbival a legsportosabb településsé vált Siófok a részt vevők között.

Jól vizsgázott a Petőfi sétány sétálóutcává alakított részén, valamint a Nagystrandon az idei szezonban próba jelleggel bevezetett új biztonsági rendszer, amelyhez a személyi és technikai feltételeket Siófok közel 64 millió forintból biztosította.  A rendőrök munkáján és a város által kiépített térfigyelő rendszeren túl ez is hozzájárult, hogy közel felére csökkent a nyár végéig az ismertté vált bűncselekmények száma a Nyár Fővárosában. Ez azért is rendkívüli eredménynek számít, mivel a nyár elején elvezényelték a szezonra erősítésként érkező készenléti rendőröket.

Siófok népszerűségéről nagy internetes szálláshelykeresők is beszámoltak.  A Szallas.hu egyik felmérése szerint a Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló a top 3 város, ahova a legszívesebben térnek vissza a turisták utazásaik alkalmával. Az oldal másik felmérése szerint a második negyedévben a legnépszerűbb település Siófok lett, megelőzve a fővárost. A világ legnagyobb internetes szálláshelykeresőjének számító trivago.hu összehasonlító elemzése szerint államalapításunk ünnepén Magyarországon a legtöbb kimozdulni vágyó a Balatonra tervezte útját, a balatoni települések közül pedig Siófok volt a legkeresettebb úti cél.

Sokkal többet tett a PR, marketing területén is a város, hiszen több rendezvénye kapott országos televíziókban, rádiókban megjelenési lehetőséget, amely szintén hozzájárult a népszerűségének növekedéséhez.

Több külföldi település is kereste az együttműködés lehetőségét Siófokkal, amelynek jegyében legutóbb magas rangú küldöttség látogatott ide a marokkói Agadirból, valamint Japánból befektetői szándékkal érkeztek érdeklődők.

A város a lehetőségeihez mérten folyamatosan fejlődik. A pályázatokat rendszeresen figyelemmel kísérik és élnek az adott lehetőségekkel. A lakossági igényeket és a műszaki állapotokat figyelembe véve a korábbi éveknél jóval több helyen folyt és zajlik út-, járda-, parkoló-felújítás, - építés. A nyár leginkább panaszra okot adó jelenségét a határidőt túllépő kivitelezők okozták az útfelújításoknál, amelyek több esetben is lassították a közlekedést, de ezekre a beruházásra sajnos nem volt ráhatása az önkormányzatnak.

A fejlesztések részeként nyár elején a város új attrakcióval, egy extrém sportok gyakorlására alkalmas görkorcsolya-pályával bővült, a napokban pedig átadták a siófoki önkormányzat által biztosított területen megépült Kiss Szilárd Sportkollégiumot, a Siófok Kézilabda és Tenisz Klub legújabb létesítményét.

Lengyel Róbert összességében úgy gondolja, hogy a 2016-os nyári szezonnal a város és az itt élők is elégedettek lehetnek, és a városvezetők által kitűzött út láthatóan helyes, ezen kell tovább haladni.

A tájékoztatón felszólalt Schőn Péter, a Nagystrand és a Petőfi sétány biztonsági vezetője az idei évben bevezetett, új siófoki biztonsági koncepcióról és rendszerről számolt be, amely nem kifejezetten az élő erős biztonsági szolgálat tevékenységére korlátozódott, hanem megfelelő szűrő-, információs pontokat is felállítottak az érintett területen.