Szezonértékelő Bükfürdőn

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 26. 17:02

Szeptember 26-án sajtótájékoztató keretében értékelte a 2019-es turisztikai főszezont Bük Város Önkormányzatának képviseletében Németh Violetta, a Pénzügyi, Turisztikai és Városfejlesztési Bizottság elnöke, valamint Boros László Attila, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.

A sikeres 2019-es nyári szezon értékelését Németh Violetta nyitotta, aki kiemelte, hogy a többnyire borús, esős július ellenére is jó nyarat zárt turisztikai szempontból Bük városa. Július első két hete a szokásosnál hűvösebb volt, így érthető módon kevesebben érkeztek a városba, viszont látványosan megnőtt az idegenforgalmi kereslet a Gyógy-Bornapok idejére, szinte minden szálláshely telt házas volt a rendezvény ideje alatt.

A 2018-as főszezonhoz képest 1%-kal nőtt a szállások kihasználtsága, amelyhez nagyban hozzájárult az augusztusi csúcs, amikor 85,31%-os foglaltsággal üzemeltek a szállodák.

A nyár folyamán Bükre látogató vendégek több mint 201 000 vendégéjszakát töltöttek el a városban, amely szintén előrelépés a tavalyi esztendőhöz képest.

A magyar látogatók aránya 49%, a cseh/szlovák területről érkezőké 29%, a németországi vendégeknél ugyanez a szám 13%, míg az osztrákoknál 8%. A maradék 1%-a a vendégeknek pedig különböző országokból érkezik.

A belföldi turisták átlagos tartózkodási ideje 3 nap, míg a külföldieké 4,2 nap, mely értékék hasonlóak a tavalyi évhez, és még mindig az országos átlag fölöttiek.

Boros László Attila és Németh Violetta

Fotó: Büki Gyógyfürdő Zrt.

Az idei évi eddigi beérkezett adatok szerint a város idegenforgalmi adó bevétele 100 552 000 forint volt a június-július-augusztusi időszakban.

 

Jelentős árbevétel-növekedés a fürdőben

Ezután Boros László Attila a Bükfürdő Thermal & Spa részéről szintén növekvő vendéglétszámról (1,2%-os emelkedés) számolt be a tavalyi főszezonhoz képest a nyári időjárási hullámvasút ellenére.

A fürdő vezérigazgatója kiemelte, hogy a szállodai jegyértékesítés 10%-os növekedéséből is látszik, hogy az egy napra szóló fürdőlátogatások mellett komoly potenciál rejlik a hosszabb tartózkodást tervező vendégek megszólításában, amely egyértelmű cél a jövőben is.

A fejlődés a bevételek terén még látványosabb: a fürdő árbevétele több, mint 100 millió forinttal haladta meg idén a 2018-as adatokat. Ebben a kemping (+28%), a fürdő (+14%) és hosszú idő után a gyógyászat (+7%) bevételének növekedése is komoly szerepet játszott.

A városhoz hasonlóan a fürdőben is kimagasló a cseh és az osztrák vendégek száma a magyar turisták mellett. Olyannyira, hogy arányaiban a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda után a Bükfürdő Thermal & Spa büszkélkedhet a második legmagasabb külföldi látogatóaránnyal.

A nyári hónapok sikerei mellett további jó hírekről és komoly tervekről számolt be Boros László Attila. A vállalatnál az elmúlt időszakban csökkent a fluktuáció mértéke, köszönhetően a 2017 óta tartó folyamatos béremeléseknek, így a fürdő munkatársai egyre versenyképesebb bérezés mellett dolgoznak, míg a menedzsment béreit gyakorlatilag befagyasztotta a vezérigazgató.

Boros László Attila szerint igazán örömteli, hogy az elmúlt évtizedben nem dolgozott ilyen sok büki lakos a fürdőnél, mint most: több mint 40 helyi munkavállaló erősíti a Büki Gyógyfürdő Zrt. csapatát, közülük pedig hatan vezető pozíciót töltenek be. Hangsúlyozta, hogy a büki fürdőt immár ténylegesen Bükről, és nem a környékbeli településekről, vagy Szombathelyről irányítják.

Másfelől szintén biztató a jövőre nézve, hogy az elmúlt két évhez hasonlóan jelenleg is több komoly fejlesztés van tervben, folyamatban vagy éppen célegyenesben. Utóbbiakhoz tartozik az október 10-én átadásra kerülő Bükfürdő Medical Wellness.

Ez a projekt az utolsó eleme annak a 1,5 milliárd forintos beruházási csomagnak, melynek keretén belül valósult meg az Acapulco medence, a Szív medence, a Spray Park, a 7/2-es „buborékos" medence, a teljes Szent Kelemen medence, valamint az új főbejárat építése is. Ezen munkálatok is jól mutatják, hogy komoly minőségfejlesztési törekvések jellemzik a fürdőt, amelyek révén a következő években hazánkban elsőként Bükfürdő érheti utol az osztrák piac színvonalát.

Boros László Attila vezérigazgató szerint élre is kell állnia a fürdőnek és irányt mutatnia a város turisztikai fejlődésében. A Bükfürdő Thermal & Spa ugyanis alapvetően meghatározza a desztináció márkapiaci pozícióját.

Kapcsolódó cikkek

TOP 50: Boros László Attila

2019. szeptember 05.