Hétvégén megnyitottuk a nyári szezont a Magas-Tátrában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. június 20. 14:30

Megnéztük, milyen egy nyári szezonnyitás hangulata a Magas-Tátrában, amely idén már járványügyi korlátozások nélkül barangolható be.

A Szlovák Turisztikai Képviselet által szervezett háromnapos, hétvégi sajtóút során – vezetőnk ezúttal is Soňa Jelínková, a képviselet vezetője volt – természetesen számtalanszor botlott a fülünk magyar beszédbe szálláshelyünktől, az ótátrafüredi (Starý Smokovec) Grand Hoteltől kezdve a felvonókon, hegyi utakon át a fárasztó túrák levezetését szolgáló kiskocsmákig.

Amelyekben természetesen számtalan helyi kézműves sör kóstolható, s mivel mi a kirándulásunkat Poprádon, pontosabban a vele összefont Szepesszombat (Spišská Sobota) városrészben kezdtük, az ódon hangulatú utcák és a templom megcsodálását követően érdemes beülni a Tatrasba egy sörfürdőre. Egy- és kétszemélyes, sörrel töltött kádakban kínálnak lazulást, közben pedig kóstolgathatóak a helyi nedűk, vagy rendelhető a népszerű „méteres” sörtálca is.

Szent György-templom, Szepesszombat

Fotó: Irházi János

Szepesszombat legismertebb nevezetessége a polgári házakkal szegélyezett – zömük ma panzió, vendéglő, cukrászda – háromszögletű téren álló Szent György-templom a gótikus oltáraival, amelyek 1503–1520 között készültek, valamint a főoltár, amely Lőcsei Pál mester műhelyében készült 1516-ban. Magyar feliratot sehol ne keressenek, az egyetlen a templom mögött található 1848-as emlékoszlop oldalán olvasható: „A magyar szabadságharc emlékére”.Poprádon azért nemcsak sörben lehet fürdeni, a városban működik az ország legmodernebb vízi birodalma, az AquaCity Poprad, amely a felújításokat követően június 10-én nyitott és tizenhárom kültéri-beltéri medencével várja a látogatókat 0–99 év között. Itt elmondták, hogy a komplexum életérzést, egészséges életstílust kínál a vendégeknek, s mivel Szlovákiában is egekben az energiaárak, bevallották, nem könnyű kivédeni a költségek emelkedését, miközben kénytelenek árgus szemekkel figyelni a konkurenciát is.

Szepesszombat megőrizte ódon hangulatát

Fotó: Irházi János

Ótátrafüred a tátrai turizmus központja, amelyet gróf Csáky István alapított, majd Rainer János György virágoztatott fel 1833-tól kezdődően azzal, hogy házakat, éttermeket, fürdőt épített. A fejlődés ma is óriási, rendre újulnak meg a szálláshelyek, épülnek újak, hisz a turisták zöme innen szeretné bejárni a környéket. Mi először a Csorba-tóhoz vettük az irányt, s habár időszűke miatt kihagytuk, amennyiben autóval, kerékpárral utaznak, érdemes egy pár perces kitérőt tenni a szimbolikus temetőhöz, ahol nincs senki eltemetve, de a Tátrában elhunytaknak állít emléket, nemzetiségtől függetlenül. Itt magyar hegymászónak, Tátra-szerelmesnek is szórták már szét a hamvait.

Kabinos felvonó visz a lomnici gerinc felé

Fotó: Irházi János

A Csorba-tó (Štrbské pleso) látványa felejthetetlen élmény, a tengerszemen csónakázni is lehet, a sima víztükrön való evezés kivételes nyugalmat kínál, miközben megcsodálhatóak a környező sziklák helyenként csipkés csúcsai, amelyek közelében még most sem olvadt el a jég. Csorba-tó, ha így írjuk, magát a tavat jelenti, Csorbató viszont egy szállodákkal, sípályákkal felszerelt nyüzsgő üdülőhely széles programkínálattal, amelynek első épülete egyébként a Szentiványi József által felhúzott vadászlak volt 1873-ban. Először 1935-ben, majd 1970-ben rendeztek itt sívilágbajnokságot, a megmaradt kér síugró sánc azonban felújításra szorul.

Kilátás a Tatras Towerből

Fotó: Irházi János

Fő attrakciója viszont az 53 méter magas Tatras Tower. Nincs lift, hanem kényelmes „körúton” lehet felsétálni a tetejére. A látvány a környékre páratlan élményt nyújt, főleg, ha belenézünk a rendelkezésre álló távcsövekbe, de építettek az egyik sarkába egy üvegpadlós kiszögelést is a magasság stresszmentes élvezésére.A belépő 13 euró, viszont plusz 3 euró befektetéssel a bátrak megúszhatják a lefele baktatást, mert zárt fémcsőben csúszhatnak le, szó szerint néhány másodperc alatt. Láttam bátor, bevállalós férfiakat, ám a csőből kiáradó üvöltés érzékeltette az adrenalin túltengését. A legkisebbek a torony szomszédságában e-gokartozhatnak, vagy mellette e-vízibiciklizhetnek egy méretes medencében.

A második nap fő attrakciója természetesen a felvonózás volt a lomnici nyeregbe, ebéddel megspékelve a csúcs alatti vendéglőben. Az árak szerencsére szöges ellentétben állnak a magassággal, én például ajánlom a spéci káposztalevesüket és a sült kacsamellet. De bő tucatnyi, helyben, frissen készített fogásokból áll a menü. Ebéd után viszont mindenki számára a fő kérdés, hogy lefele is felvonó, vagy gyaloglás. Ez utóbbival ritka élményt választanak, még akkor is, ha útközben profi, fiatal túrázók szökkennek el a köveken az ember mellett. Sietni fölösleges, mert a legfontosabb a (boka)biztonság. Kis csapatunk közel négy óra alatt le is ért a fogaskerekűhöz, amely aztán hét perc alatt ereszkedik Ótátrafüred központjáig.

Ünnepi hangulat az ótátrafüredi állomáson

Fotó: Irházi János

Lefelé gyaloglás közben tiszteletből kötelező megállni és szusszanni a haláláig Ladislav „Laco” Kulanga tátrai teherhordó bérelte kő-pataki menedékháznál, ahol fotók, tárgyak őrzik az emlékét. Kulanga abszolút rekorder a teherhordók körében, 2020 szeptemberében, 71 éves korában hunyt el. A menedékház vezetését fia vette át, Laco emlékére mi is koccintottunk. De lejjebb is van lehetőség megpihenni, hidratálni egy menedékháznál, szóval kiszáradás kizárva.

Aki pedig most nyáron betervezi a Magas-Tátrát számoljon azzal is, hogy az ülőliftes, kabinos felvonók, a fogaskerekű mellett a hegység lábainál lévő településeket, kirándulóhelyeket összekötő tátrai villamosvasút is rendelkezésre áll.

Épp a tanulmányút ideje alatt tartották az évadnyitást a vasutasok, ezért a korszerű svájci vagonok mellett a nosztalgiakocsik is beálltak a turisták szállításába. A szerelvényen a mini ajándékbolt és Tatra tea kóstoltatása mellett ünneplőbe öltözött vasutasok kalauzoltak, az ótátrafüredi állomáson pedig élő zene – modern és helyi hagyományos –, nyüzsgés fogadta az érkezőket, laza, nyári hangulatot teremtve.

Természetesen, az említettek mellett a térségben fő közlekedési eszköz a kerékpár, az útvonalakról, bérlési lehetőségekről is érdemes előre tájékozódni.

S habár a magyar turisták száma nem éri el a lengyelekét vagy csehekét, a Magas-Tátra számunkra is könnyen, rövid idő alatt megközelíthető úti cél.