Szezonra kész a Tisza-tó

Forrás: MTI

 2017. április 10. 18:00

Kevesebb mint egy hónap alatt, a téli vízálláson bő egy métert emelve, befejeződött a Tisza-tó szokásos nyári vízszintjének beállítása - közölte honlapján a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A kedvező vízjárásnak köszönhetően a megszokottnál néhány nappal korábban fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Kötivizig - olvasható a tájékoztatóban. A tározó vízállása Kisköre-felsőn 725 centiméter, ez a meghatározott nyári szint, a vízminőség kiváló - írták.

A közlemény szerint a nemrég még vastag jégtakaróba burkolózó tározó tavaszi feltöltését március 16-án kezdte meg a Kötivizig. Naponta 3-5 millió köbméter vízzel első ütemben a téli 620 centiméterről 670 centiméterre, majd a második ütemben 670 centiméterről 725 plusz-mínusz 5 centiméterre emelte a tó vízszintjét az igazgatóság.

Ennél a nyári vízszintnél a 104 négyzetkilométer vízfelületű Tisza-tó mintegy 253 millió köbméter vizet foglal magába, ami hatszorosa a Velencei-tóénak és nyolcada a Balaton átlagos víztérfogatának- írták.

A Tisza kedvező minőségű vizének felhasználásával az igazgatóság átöblítette a tározótó medencéit, öblözeteit. Így mindenhol oxigéndús, csekély lebegőanyag-tartalmú víz várja a horgászokat és a kirándulókat tavasszal - szerepel a Kötivizig tájékoztatásában.