SZIGET 25 – Fesztiváltörténelem fényképeken

Forrás: turizmus.com

 2017. július 10. 13:29

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ július 11-én nyíló kiállításán Benkő Imre fekete-fehér képei a Sziget Fesztivál 1993-2016 közötti időszakát mutatják meg, míg a Rockstar Photographers tagjainak színes, dinamikus és vibráló képi világa az elmúlt négy év szigetlétéből válogat.

Korábban történt

1993 óta minden évben néhány napra felbukkan a Duna vízéből egy sziget, ahol ugyan vannak szabályok, de mégis egy másik világ kapui nyílnak meg. Benkő Imre képei finom sűrítményei annak az élménynek, amit ez a másik világ jelent. A fotós megfigyeléseit fényképező-, illetve panorámagépével fekete-fehérben rögzíti. Nemcsak a közösségi élményeket tárja elénk, hanem az egyéni módon megélt szigetlétet is, annak teljes valójában. A tömegben is valóságos egyedüllétet, a színpad mögötti előkészületekben elfáradtak tekintetét, a fesztivál díszleteiben létezés pillanatnyi abszurditásait.

A különböző szubkultúrák, zenei irányzatok rajongói tábora, a különböző nemzetek, generációk képviselői is mind, mind a Sziget egyenrangú lakóiként, résztvevőiként jelennek meg képeken.

Sziget 2016

Fotó: Rockstar Photographers - Csudai Sándor

A 2012-ben alakult Rockstar Photographers – 2014-től állandó tagok: Kálló Péter (művészeti vezető), Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Major Kata, Mohai Balázs, Mudra László, Varga Benedek, és a koordinátor, Buda Lorina – tehetséges, díjakkal kitüntetett fotográfusok csapata, akik megtartva egyéni stílusukat, egymás mellett dolgoznak a fesztiválok megörökítésén. A hivatalos, a programot dokumentáló fotográfiákat a fesztivál-érzés megannyi közvetlen pillanatának képével ötvözik, így adva teljes képet magáról a fesztiválvilágról.

Ők azok, akik, egyszerre nőttek fel a Szigettel és ma, meghatározó médiumokban is foglalkoztatott fotográfusokként, a saját generációjukat, ezáltal szinte önmagukat is fényképezik a történések kellős közepén.

 

A kiállítás megtekinthető: 2017. július 12.–augusztus 31.

Belépő: 500 Ft (érvényes Sziget 2017 karszalaggal ingyenes)