Sziget: ahol a bábeli zűrzavar közös nevezője a zene

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 09. 18:16

Látható és tapasztalható, valamint kevésbé észlelhető, de fontos újdonságokkal, fejlesztésekkel rajtol két év kihagyás után szerdán a Sziget. Sajtóbejáráson körbenéztünk a helyszínen kedden.

Már a délelőtti gyülekezőnk időpontjában is hullámokban, gyakran tömött sorokban baktattak át a K-hídon bőröndökkel, hátizsákokkal, a melegtől szenvedve a fesztiválra érkezők. Aki pedig már letelepedett, annál szatyrokban víz, étel és egyéb szükséges felszerelés púposodott.

Már kedd délelőtt folyamatosan érkeztek a Sziget-lakók

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Sajtóbejárásunkat szolgálati közleménnyel kezdte Kádár Tamás főszervező, amelynek lényege: szerdai napijegyre már nem érdemes vadászni, esély talán csak péntekre lehet, akkora az érdeklődés a Sziget „nagy visszatérése” iránt. Az egyik legfontosabb változtatás a beléptetési rendszer átszabása volt annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a bejutás és tehermentesítsék a környékbeli lakosok, de valójában az egész kerület életét. A telt házat ígérő napok miatt újratervezték a belső forgalmat, és úgy alakították ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy nagyobb koncert utáni távozási hullám esetén is mindenki a legbiztonságosabban közlekedhessen.

A szervezők kiemelten javasolják a korai érkezést, de már az sem tuti, ha valaki egy-másfél órával a kipécézett koncert előtt lépked át a K-hídon. Inkább sokkal korábbi időpontban javasolt. A Szigeten rengeteg színes program várja a közönséget szerda délelőttől, szóval érdemes órákkal hamarabb érkezni, majd pedig – Kádár szavaival – „korán” (= másnap hajnalban) hazamenni.

Információszerzés a megérkezéskor

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Szintén újdonság, hogy megszüntették a nulladik és a mínusz első napot, idén teljes hat napon keresztül dübörög a Sziget, és jövő kedden hajnalban csendesedik el. A főszervezőtől és csapatától megtudtuk, különösen nehéz feladat volt a profi szakmai stáb összeállítása, mert az elmúlt két év egy csöppet sem segített az ágazatnak, sőt. „A zeneipar nem sok támogatást kapott” – mondta Kádár, ugyanakkor a szakmai pályaelhagyók miatt gondot okozott a megszokott színvonal biztosítása. De megoldották, ellentétben más ismert európai fesztiválokkal, amelyek ezt az esztendőt is átugorják. És, mint a főszervező elárulta, a fellépők sokkal rugalmasabbak lettek.

A látottak alapján kedd délelőttre csak a biztonsági szolgálat végzett a felkészüléssel, hiszen ők már javában dolgoztak a beléptető kapuknál. Az étel- és italárusok azonban még javában töltötték fel standjukat, fúrtak, szereltek, seregnyien takarították a Nagyszínpadot, itt-ott folyt a műanyag járólapok lerakása, a villanyhálózatra való rákötés, a rendezkedés, hogy a nyitás pillanatában minden a helyén legyen.

Még üres a Freedome (korábban A38) sátor

Fotó: turizmus.com / Irházi János

Az idei Sziget másik jelentős újítása, hogy egy jelentős területet – nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt – az ott lévő védett flóra miatt teljesen lezártak a közönség előtt, miután a főváros természetvédelmi területté minősítette át. Itt már tilos a sátorozás, ezért módosítani kellett a táborozási területeket. A hallottak alapján ez elengedhetetlen feltétele volt a fővárossal öt plusz öt évre kötött szerződésnek, és a Sziget ebben elkötelezett partner, támogatja a zöldesítést, a természet védelmét – hallhattuk. A Green Sziget ebben az esztendőben új elemekkel egészül ki: így például egy szén-dioxid-kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát”, ugyanakkor a háttérben a Coca-Cola segítségével minden eddiginél nagyobb visszagyűjtési programot indítanak az eldobott PET-palackok begyűjtésére. Továbbra is repoharat, lebomló étkészleteket használnak és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik, ugyanakkor a portalanításhoz a locsolókocsi kizárólag Duna-vizet használ.

A Sziget legnagyobb építménye természetesen idén is a Nagyszínpad, ahol a képi megjelenítést egy új, 400 négyzetméteres ledfal teszi teljessé. Új köntöst kapott a Samsung Colosseum, ahol a lenyűgöző méretek mellett izgalmas dizájnelemek fokozzák a zenei élményt. A 3000 személyt fogadó tánctéren a belülre épített DJ-pult egy gigantikus gladiátort idéz, benne pedig egymást váltják majd az alternatív elektronikus műfajok legjobbjai.

Utolsó simítások az áramellátáson

Fotó: turizmus.com / Irházi János

A vádak lesöprésére Kádár Tamás elmondta, a Sziget az a fesztivál Magyarországon, ahol a legtöbb magyar fellépő áll színpadra.

Szerdán pedig elrajtol a bábeli zűrzavar – a világ 103 országából regisztráltak látogatók. A legtöbben külföldről, a korábbi trendnek megfelelően Hollandiából, Nagy-Britanniából, Írországból, Franciaországból és Olaszországból érkeznek.