Sziget: erős felhozatal és újdonságok

Forrás: turizmus.com

 2018. április 19. 18:15

Számos újítással készülnek az idei, augusztus 8-15. között zajló Sziget szervezői, akik a Love Revolution jegyében az általuk immár negyedszázada képviselt értékeket – a fenntarthatóságot, a rasszizmus elutasítását, az emberi jogok tiszteletben tartását és a békét – helyezik most (is) a fókuszba.

Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője szerint minden idők legütősebb zenei felhozatalának ígérkezik az idei. Ennek oka, hogy a cégben tavaly részesedést szerző befektetői csoporttal három éves növekedési stratégiát dolgoztak ki, aminek jegyében a legnépszerűbb előadók folyamatosan növekvő fellépti díjainak fedezésére csak idén – a tavalyihoz képest – egymilliárddal többet költenek a Nagyszínpad programjára, miközben a fesztivál költségvetése most 12 százalékkal, 8,6 milliárd forintra nő. A már bejelentett fellépők – Lana del Rey, Kendrick Lamar vagy éppen a Mumfords and Sons – pedig jó választásnak bizonyultak, hiszen nagyon gyorsan fogynak a jegyek és a bérletek. Az ötnapos bérletek már elkeltek, de az idei rugalmasabb struktúrában kapható hét-, és a hazai közönséget megcélzó háromnapos bérletekből még tart a készlet.

A tavalyi Sziget

Fotó: Sziget

A technológiai újítások közül Kádár Tamás a korábbi fesztiválkártyákat felváltó karszalagos fizetést emelte ki, amely a Sziget applikációból is feltölthető, és az alkalmazás rendezvény végén a rajta maradó, 300 forint feletti összeget automatikusan vissza is utalja.

A környezetvédelemre már korábban is sokat áldoztak – így például tavaly a pormentesítést nem ivóvízzel, hanem a Dunából kinyert vízzel végezték –, most bevezetik a visszaváltható re-poharat, amivel az évi másfél millió eldobott pohár mennyiségét kívánják csökkenteni, és szívószálat is csak kérésre kaphatnak a fogyasztók. Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek, ahol napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.

Izrael fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Sziget szervezői és az ország nagykövetsége együttműködési megállapodást írt alá, amelynek jegyében számos izraeli előadó segítségével igyekeznek bemutatni a kulturális sokszínűséget. Nelson Mandela születésének 100. évfordulójára emlékezve pedig dél-afrikai vendégek népszerűsítik az ország zenei kínálatát.

Régi és új elemek is lesznek

Fotó: Sziget

A Szigeten ismét lesz Karnevál Sátor, számíthatunk izgalmas cirkuszi produkciókra, nemzetközivé válik a Retro Színpad. Továbbra is tervezik a Sziget Beach megnyitást, ám ez a Duna vízállásának függvénye. Az Utcaszínház is a Love Revolution tematikájához illeszkedve bolygónk jövőjével és a globális felmelegedéssel foglalkozik.

A szervezők továbbra is fontosnak tartják a napközbeni programok széles kínálatát, így a civil szervezetek által szervezett bemutatók mellett múzeumi és sportprogramok, játékok közül válogathatunk, vagy megtekinthetjük az első alkalommal szervezett Élőszobor Bajnokságot.