62 ország előadói lépnek fel a Sziget Fesztiválon, félmillió látogatót várnak – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 12:16

Elindult a visszaszámlálás, gőzerővel folynak az előkészületek a Hajógyári-szigeten. A szervezés utolsó fázisáról, az idei program nagy dobásairól és a várakozásaikról Kardos József, a Sziget Fesztivál programigazgatója beszélt a Trend FM műsorában.

Hajráznak a Sziget Fesztivál szervezői, a hátralévő néhány nap alatt több ezer ember logisztikáját kell megszervezniük. Amint azt Kardos József programigazgató elmondta, ebben az időszakban már leginkább a fellépők problémáival és a velük kapcsolatos elintéznivalókkal vannak elfoglalva, egyeztetik a szállás- és étkezésigényeket, a technikai paramétereket, transzfereket szerveznek, továbbítják a különleges kéréseket. Nagyon sokan – köztük számos külsős kolléga – dolgozik azért, hogy gördülékenyen haladjanak az előkészületek az egyes helyszíneken.

Az idei fesztiválra 62 országból érkeznek fellépők, nagyon színes és nemzetközileg is sokszínű a felhozatal, a programban ilyenkor már csak kisebb változások történnek.

Minden zenei színpadnak megvan a saját, az adott műfajban nagy jártassággal rendelkező programszervezője, az adott színpad zenei programját ők állítják össze. A programigazgató elmondása szerint főleg ezek koordinálását végzi, mivel elsősorban nem a zenei programok, hanem az előadóművészet egyéb formái állnak hozzá közel: a színház, az utcaszínház, a tánc, a cirkusz.„A cirkuszprogramunk kifejezetten erős lett, a Circa nevű ausztrál társulat például a Humans 2.0 előadással érkezik" – emelte ki az idei felhozatal egyik különleges programját a szakember. A világhírű társulat az összes fontosabb cirkuszfesztiválon jelen van, a szigetre is sokadik alkalommal tér vissza és mindig telt házat vonz. Minden este lesz előadásuk a nagy cirkuszsátorban, 23.15 órai kezdettel.

Büszke arra is, hogy idén végre sikerült megnyerniük egyet a tagjaikból embertornyot építő, tradicionális helyi népviseletbe öltözött katalán castellek közül: a 95 fős társaság tagjai minden nap fel fogják építeni a maguk embertornyát a Sziget különböző helyszínein.

A szervezők szeretnék elérni a Sziget tavalyi forgalmát

Fotó: Facebook / Sziget Fesztivál

Hiába szól elsősorban a buliról, a multikulturális fesztiválon a képzőművészet, a filmművészet, az előadóművészet egyaránt képviseli magát és színházi előadásokba is bele lehet botlani. Természetesen nem intim teret és csendet kívánó, prózai műveket, hanem főleg mozgásra és képi világra építő előadásokat hívnak meg, amelyek két szabadtéri színpadon zajlanak. A szervezők a független társaságoknak minden évben lehetőséget kínálnak a bemutatkozásra, hogy a nemzetközi résztvevők előtt tudják hírüket vinni a nagyvilágba.

A rádióműsorból kiderül az is, hogy a szervezők szeretnék elérni a tavalyi év forgalmát, akkor közel 500 ezer ember fordult meg a hat nap alatt a fesztivál területén. Bíznak abban, hogy a hetijegyesek és a napijegyesek száma idén is eléri a félmilliót.

A teljes beszélgetést a nyílva kattintva lehet meghallgatni.