Szigetköz és Csallóköz színe-java két nap alatt

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 06. 10:54

A magyarországi Szigetközt és a szlovákiai Csallóközt a Duna és az országhatár is elválasztja egymástól, ami azonban nem lehet gátja a közös turizmusépítésnek. Ebből a felismerésből nőtt ki a Cultractive kezdeményezés, hogy népszerűsítse a két szomszédos régió természeti és kulturális értékeit.

Az Arrabona Európai Területi Együttműködési Csoportosulás és a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség összefogásával elkészült a Szigetköz és a Csallóköz látnivalóinak, programjainak és rendezvényeinek közös adatbázisa, kidolgoztak húsz tematikus – kerékpáros, gyalogos és vízi – túraútvonalat, s mindezt szabadon elérhetővé tették a nagyközönség számára a Cultractive weboldalon. Ezekből kimazsolázva a két tájegység legérdekesebb attrakcióit, kétnapos tanulmányúton mutatták be magyar és szlovák újságíróknak, bloggereknek, hogy milyen élményekkel várják a turistákat a térségben.

 

Illatmúzeum és várséta

A magyar oldalon a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjével indult a túránk, ahol május végén nyílt meg az ország első illatmúzeuma és a gyógynövényes látványműhely. Itt az illat megszületésének teljes útját végigkövethetjük, kezdve a kert gyógynövényes parcelláival, folytatva a lepárlóval, amely bemutatja, milyen technikákkal nyerik ki az értékes illóolajokat, végül a látványműhely a gyártásba enged betekintést játékos, interaktív feladatok segítségével.

A legizgalmasabb része a kiállításnak a „szimatolás": tölcséreken keresztül szippanthatjuk be nemcsak a hagyományos pannonhalmi illatokat, mint a levendula, orvosi zsálya, kakukkfű, citromfű és borsmenta, de olyan évezredes aromákat is, mint a tömjén, pacsuli, mirha, rózsa, pézsma és ámbra.

Tölcséreken keresztül szippanthatjuk be a különféle illatokat a Pannonhalmi Főapátság illatmúzeumában

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Mosonmagyaróvár legrégebbi épülete a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében frissen felújított vár, amelynek különlegessége, hogy szinte eredeti méretében tekinthető meg ma is, és masszív falai között immár kétszáz éve képeznek felsőfokon agrárszakembereket. A Széchenyi István Egyetem itteni karának hallgatóival tárlatvezetőként is találkozhatunk a kiállításokon, amelyek az Alma Mater mindennapjait, a vár és az agrár-felsőoktatás történetét mutatják be.

A mosonmagyaróvári vár szinte eredeti méretében tekinthető meg ma is

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A négyszög alakú, hangulatos várudvar kávézójában akkor is érdemes megpihenni, ha nincs időnk a múzeumra, ajándékboltjában pedig a Szigetközhöz kötődő kézműves termékeket lehet vásárolni.

 

Vadregényes kenutúra

A kulturális látnivalókat egy rövid kenutúra követte a szigetközi ágrendszerben. A Duna hajózható főága, azaz – ahogy a helyiek nevezik – az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által közrezárt, vadregényes árteret szigetek, mellékágak és öblök szövevényes hálója teszi a vízitúrázó paradicsomává.

A szigetközi ágrendszerben evezhetünk mocsaras részen és nyílt vízen is

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Mi a GreenEx Szigetközi Szabadidős és Rekreációs Egyesület hajóival Ásványráró kikötőjéből indultunk neki a víznek – lapátoltunk mocsaras, esőerdőkre emlékeztető galériaerdők között, és nyílt vízen, zátonyok és szigetek mellett csorogva, de önmagában az is nagy élmény, ha csendben megfigyeljük a vízi világot és hallgatjuk a háborítatlanul daloló madarak énekét. Bármilyen rövid távon nagyszerű élmény evezni itt! Ki-ki választhat a tapasztalatának megfelelő útvonalat, de kezdő vízitúrázók jobb, ha először vezetővel indulnak neki a folyónak.

 

Barokk szépség és zoo-show Győrben

Következő állomásunk, Győr – Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként – kihagyhatatlan a történelem és a kulturális látnivalók iránt érdeklődőknek. A barokk város rengeteg építészeti és szakrális látványosságának, legendáinak megismeréséhez több nap is kevés lenne, de egyetlen séta is elég ahhoz, hogy ráhangolódjunk a város romantikus és fiatalos rezgésére.

Mediterrán életérzés Győrben

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A belváros szűk utcáin lépten-nyomon újabb és újabb érdekességekre bukkanhatunk, mint amilyen a régi mesterségeknek emléket állító cégérek utcája, a csodálatos Frigyláda-szobor, vagy a meghökkentő, óriási szódásszifont formázó Jedlik-csobogó. A történelmi utcákra, terekre kitelepült kávézók és éttermek sokasága, elevensége pedig egyenesen a mediterrán városok hangulatát idézte meg számunkra.

A közelmúltban újították fel a győri Xantus János Állatkertet, amelynek legújabb attrakciója a hatalmas elefántkifutó. A hazaiak mellett számos egzotikus állatot felvonultató intézmény lakói rendkívül közvetlenek: a gyűrűsfarkú makik szinte beleültek az ölünkbe a látványetetéskor, a zsiráfok a kezünkből lakmároztak.

A győri állatkert zsiráfjai mindig kaphatók egy kis csemegére

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az itteni arénában feltétlenül meg kell nézni a látványos és informatív zoo-show-t, ahol színpompás papagáj, láma, malac, teve, óriáskígyó és héja is „fellép" produkciójával, és akár meg is simogathatjuk őket.

 

Nagymacskák és gokartozás

Másnap a határon túl, Csallóközben folytattuk túránkat. A Duna, a Kis-Duna és Vág-Duna által körbezárt szigetet az itteniek közül sokan ma is régi nevén, Kukkóniaként emlegetik, amelyet a tatárjárás idejéig vezetnek vissza, amikor az itt élők a békák hangját utánozva „kukk-kukk" jelzéssel figyelmeztették egymást az ellenség közeledtére.

Vízimalom Dunatőkésen

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Szigetközhöz hasonlóan a Csallóközben is a víz volt az úr a történelem során, így számos helyen működött vízimalom, ilyen a Dunatőkésen található Cséfalvay-malom, a háromszintes jókai vízimalom és a gútai hajómalom, amelyek mindegyike látogatható.

Különleges koncepcióval, a cirkuszokból kiöregedett nagymacskák (oroszlánok, tigrisek, párducok, gepárdok stb.) és a bántalmazott, vagy megunt egzotikus állatok megmentésének céljával jött létre öt éve Diósförgepatonyban a Malkia Park.

Nagymacskák játszótere a Malkia Parkban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A magántulajdonban lévő állatkert hathektáros területén az állatok a természetes életterüket minél inkább megidéző kifutókban élnek, és gondozóik arra is figyelnek, hogy ne tunyuljanak el és ne unatkozzanak: az élelem eléréséért fizikai erőfeszítéseket kell tenniük – a tigriseknek például felmászni egy méretes pózna tetejére, a hiúzoknak magasba ugrálni –, a játékhoz pedig előkerülnek a cirkuszban megismert óriáslabdák is.

Az állatkert közvetlen szomszédságában kanyarog a Slovakia Ring, ahol nemcsak különböző motorsport-versenyeket rendeznek, de bárki belekóstolhat a száguldás izgalmaiba az új Slovak Karting Center 1,17 km-es gokartversenypályáján.

Indulásra készen a Slovak Karting Centerben

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Miközben rójuk a kanyarokkal teletűzdelt köröket, barátaink a kilátóteraszról szurkolhatnak nekünk, a menet végén pedig éppúgy kiírják a kijelzőre az eredményeinket, mint az igazi autóversenyzőknek.

 

Csoda Bacsfán

Csallóköz is büszkélkedhet szakrális örökséggel. A régió középkori kereskedelmi központjának számító Somorján látható Szlovákia egyetlen, a közelmúltban megújult paulánus kolostora a 18. századból, míg a várostól nem messze egy fontos búcsújáróhelyet lehet felkeresni. Bacsfa-Szentantal község temploma arról nevezetes, hogy az oltárt díszítő Boldogasszony kegyképe 1715. június 19. és 23. között négy alkalommal is vérrel könnyezett; a kegyhely történetét és a csoda részleteit ékes magyarsággal szívesen elmesélni a látogatóknak László atya, előzetes bejelentkezés után.

Négyszer is vérrel könnyezett a bacsfai kegykép

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Bacsfa egyébként a Pozsonyhoz közeli Máriavölgyig vezető csallóközi gyalogos zarándoklat kezdőpontja, s a helyiek reményei szerint a Mária Út kialakítás alatt álló észak-déli zarándokútjának is része lehet.

 

Gigantikus zsilipelés

S persze nem lehet kihagyni a harminc évvel ezelőtt hatalmas tiltakozást és diplomáciai vihart kavart bősi vízerőművet sem, amely gigantikus méreténél fogva azóta turistalátványossággá (is) vált. A közúti hídról szinte testközelből, a duzzasztó szabadon látogatható kilátójából pedig mint egy páholyból lehet végignézi a Dunán közlekedő uszályok zsilipelését: a teherhajó beúszik a mély zsilipkamrába, záródnak a hatalmas vas zsilipkapuk, azután a víz lassan emelkedni kezd, amíg el nem éri a duzzasztó mögötti szintet, majd a továbbhaladásra váró hajó méltóságteljesen kiúszik a folyóra – mindez alig fél óra alatt játszódott le a szemünk előtt.

Előtte: kezdődik a zsilipelés

Utána: megtelt a zsilipkamra, folytathatják útjukat a hajók

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Családi wellness és romantikus hétvége

A Cultraktive program nem titkolt célja, hogy a térségben növeljék a vendégéjszakák számát. Csallóköz kedvelt turisztikai célpontja a dunaszerdahelyi Thermalpark. A családbarát üdülőközpont 18 hektáros területén összesen tíz kül- és beltéri medencét, gyógyhatású termálvizet, csúszdatornyot, szaunavilágot és egy strandolásra, csónakázásra alkalmas természetes tavat is találnak a vendégek, szállásul pedig háromcsillagos szálloda, panzió és kemping közül választhatnak. Mi is itt szálltunk meg a túránk alatt, és mondhatni otthon éreztük magunkat, ugyanis akivel találkoztunk a személyzetből, mindenki beszélt magyarul.

A Thermalparkban kinti és benti medencék, valamint egy szép kis tó is várja a fürdőzőket

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Romantikus hétvégi pihenéshez, szerelmesek elbújásához inkább a nyékvárkonyi Amade Château-t javasuljuk. A hajdani nemesi kastélyban működő luxus butikszállodába lépve a legapróbb részletekig kidolgozott rokokó enteriőrbe csöppenünk, és ez az arisztokratikus hangulat átjárja a különböző stílusokban berendezett összes teret, a slow food elvet követő éttermet és a pompás kastélyparkot is, amelyet romantikus esküvők tökéletes helyszíne lehet.

Romantikus búvóhely az Amade Château

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A Cultractive oldalon a térséget felfedezni kívánó utazó még számos további látnivalót és ajánlott útvonalat talál, amelyekből tetszés szerint összeállíthat saját túrákat, sőt, azokat más felhasználókkal is megoszthatja.

(Munkatársunk az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósított CultacrossM+ projekt szervezésében vett részt a sajtóúton.)