Szigorítaná a légi utasok ellenőrzését Izrael

Forrás: MTI

 2021. január 18. 11:17

Miközben a lakosság negyedét már beoltották, nem enyhül a kórházakra nehezedő nyomás Izraelben. A helyzet romlása miatt sokan a felületes repülőtéri ellenőrzést okolják.

Miután négyezer fölé emelkedett a koronavírus-járványban elhunytak száma Izraelben, a kormány új intézkedéseket tervez a légi közlekedéssel érkező koronavírus-fertőzés ellen, miszerint ezentúl csak negatív koronavírus teszttel lehessen belépni Izraelbe.

Ha elfogadják a javaslatot, akkor csak negatív koronavírus-teszt birtokában lehetne belépni Izraelbe

Fotó: 123rf

Orly Grinfeld, a koronavírus-ügyi kormánybiztos egészségügyi tanácsadója egyenesen a repülőtér rövid időre történő lezárást sürgeti a járvány csökkentése érdekében a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint.

A helyzet javítása érdekében hétfőtől a Brazíliából és az Egyesült Arab Emírségekből Izraelbe érkezőknek kötelezően szállodai karanténba kell vonulniuk, elsősorban az újabb, Brazíliából és Dél-Afrikából eredő vírusvariánsok kiküszöbölésére.

A járványügyi döntéseket, illetve a végrehajtásuk elmulasztását bírálók szerint Izrael - járványügyi szempontból - szigetszerű ország, melynek légi és tengeri kikötői viszonylag könnyen ellenőrizhetők, és ez a más, hasonló országokhoz képest kiemelkedően magas halálozási szám a kormány kudarcát jelzi. Új-Zélandon 25, Ausztráliában 909 áldozatot szedett a koronavírus-járvány.

A megfelelő ellenőrzés hiányát a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren a helyi médiában egyenesen a "repülőtéri csapda" névvel jelölik.

A járvány terjedésének a bírálók szerint a külföldről érkezők rapszodikus és felületes ellenőrzése az oka, valamint a zárlatok rendelkezéseinek be nem tartása, főként az ultraortodox, és részben az arabok lakta településeken.

Nachman As, a járvány kezelésére kinevezett koronabiztos a katonai rádió hétfő reggeli műsorában bejelentette, hogy a pénteken lejáró, eredetileg kéthetes, "hermetikus" zárlat meghosszabbítását fogja kérni a magas fertőzési adatok miatt, hogy ne omoljanak össze a kórházak a nagyszámú beteg kezelésének súlya alatt.

Nem világos, hogy a kormánykoalícióban részt vevő Kék-Fehér párt támogatja-e a kérést, mert álláspontjuk szerint nincs értelme az országos karantén meghosszabbításának, amíg politikai okokból nem ellenőrzik és szankcionálják az intézkedések betartását, ugyanis a legfertőzöttebb ultraortodox településeken a tiltás ellenére folyamatosan nyitva vannak az oktatási intézmények.

Ennek oka a 12-es televízió politikai szakértői szerint az, hogy a március 23-i parlamenti választások után Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek szüksége lesz az ultraortodox pártokra új kormánykoalíciójához, és ezért nem kívánja magára haragítani őket.

Vasárnap helyi mércével kevés, mindössze 63 516 tesztből 5 616 vírushordozót azonosítottak, ami 9,1 százalékos pozitív arányt jelent. Március óta 551 689-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben.

Jelenleg 80 ezer 436 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. 1989 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1130-an súlyos állapotban vannak, 273 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.