Szigorítások Belgiumban az omikron variáns miatt

Forrás: MTI

 2021. december 23. 09:29

A belga kormány szerda este szigorításokat jelentett be, amelyektől azt reméli, hogy segítenek lefékezni a koronavírus omikron variánsának terjedését.

A rendelkezések értelmében vasárnaptól a moziknak, színházaknak és koncerttermeknek be kell zárniuk, és tilos lesz minden olyan beltéri rendezvény megtartása, ahol több mint 200 ember vesz részt. A sátorban megrendezendő kültéri eseményeket is betiltják a hatóságok, a vásárlást legfeljebb párban engedik. Az üzletek egyszerre csak egy vásárlót engedhetnek be 10 négyzetméterenként. A kormány arról is döntött, hogy a sportmérkőzéseket közönség nélkül lehet csak megtartani.

Bruggei utcakép. Az esetszám csökken Belgiumban, mégis szigorítás mellett döntöttek az omikron variáns terjedése miatt

Fotó: 123rf.com

Alexander de Croo belga szövetségi miniszterelnök a rendelkezéseket bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta: "az újonnan fertőzöttek száma általában csökkenőben van, de az, amit eddig tudunk az omikron variánsról, nem túl pozitív. (...) A szakértők szerint ez a változat nagyon hamarosan nálunk is dominánssá válik. Egy dolog biztos: óvatosabbnak kell lennünk, mint valaha"- tette hozzá.

A belga miniszterelnök felhívta a figyelmet a harmadik, emlékeztető oltás beadatásnak fontosságára, de azt is elmondta, hogy a helyzet ellenőrzés alatt tartásához további kormányzati intézkedésekre lesz szükség.

Belgiumban a múlt héten napi átlagban 8299 ember fertőződött meg, 36 százalékkal kevesebb, mint az előző héten. A kórházi felvételek száma 24 százalékkal csökkent, naponta körülbelül 207 beteget utaltak be egészségügyi intézményekbe. A járványban a múlt héten napi átlagban 36 ember hunyt el.