Szigorításokat vezetnek be Portugáliában

Forrás: turizmus.com

 2021. január 14. 11:39

Csütörtök éjféltől újra szigorúan korlátozzák a lakosság mozgását Portugáliában a koronavírus-járvány terjedése miatt.

A szigorítások hasonlóak a tavaly tavasszal bevezetett intézkedésekhez, lényegében minden nem létfontosságú vállalkozásnak be kell zárnia, és a kormány azt kéri a polgároktól, hogy maradjanak otthon – írja a Politico.

"A szabály egyszerű: mindenki maradjon otthon. Ahol megoldható, mindenhol kötelező jelleggel térjenek át a távmunkára!" – mondta António Costa miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

A bejelentésre azután került sor, hogy a tízmillió lakosú országban egyetlen nap alatt 10 556 új fertőzöttet azonosítottak, ami a legmagasabb napi adat a járvány kezdete óta, ugyanakkor 156 halálozást is jelentettek, ami szintén rekordnak számít.

Rekordszámú új megbetegedést okozott Portugáliában a karácsonyi lazítás

Fotó: 123rf

A döntés értelmében a legtöbb üzlet bezár, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak maradnak nyitva, az éttermek csak elvitelre szolgálnak ki, az iskolákban ugyanakkor folytatódik a tanítás. A szabálysértési díjakat a duplájára emelik.

A korlátozások hatását két hét múlva vizsgálják felül, de addig semmiképpen nem enyhítenek, amíg nem csökken jelentős mértékben a fertőzöttek száma.

Egy lisszaboni virológus, Manuel Carmo Gomes szerint legalább nyolc hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a karácsony előtti szintre essen vissza a fertőzöttek száma.

Miközben a járvány első hullámát javarészt megúszta az ország, novemberben rekordsebességre kapcsolt a járvány, az idei év elején pedig tovább emelkedtek a számok.

A szakértők szerint a karácsonyi időszakban a társadalmi távolságtartási szabályok be nem tartása vezetett a vírus terjedésének gyorsulásához.

Érdemes módon az Európai Unió állampolgárai számára az országba való belépéshez továbbra sem szükséges előzetes negatív koronavírus-tesztet felmutatni, kivéve ha az Azori-szigetekre vagy Madeirára utaznak.