Szigorításokat vezettek be Dubajban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. február 10. 14:35

A koronavírus terjedése miatt bezárták a pubokat, szigorúbban tesztelik az érkező turistákat és szabályokhoz kötik a privát partik megrendezését Dubajban. Ugyanakkor arra készülnek, hogy októberben megrendezhetik az EXPO 2020 világkiállítást.

Dubajban – amely tavaly nyár végén a járványügyi szabályok betartása mellett kitárta kapuit a turisták előtt, és az év végén a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt – február elején jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzöttel száma.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint januárban megháromszorozódott a fertőzöttek száma a korábbihoz képest, ennek hatására például London lezárta a két ország közötti „biztonsági folyosót". Február 10-én több mint 3500 fertőzöttet jelentettek az Egyesült Arab Emírségek hatóságai.

A vírus gyorsabb terjedése miatt február elején szigorításokat vezetett be az Öböl-állam vezetése. Az aktuális helyzetről a Dubaji Turisztikai Hivatal kiadott egy közleményt, amelyet a cég magyarországi képviselete, a Travel Advance juttatott el szerkesztőségünkbe.

A turizmus nem állt le, de szigorúbb szabályokat vezettek be

Fotó: Dubaji Turisztikai Hivatal

Ebben idézik Helal Saeed Al Marrit, a Dubaji Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatóját, aki szerint „Dubaj nagyon következetes tervet dolgozott ki arra, hogyan is birkózzon meg a helyzettel. Lezártunk, amikor kellett, majd miután újranyitottunk, folyamatosan figyeltük az adatokat. Az összes dubaji szektor rendkívül szorosan együtt dolgozik, amikor a számokat követjük figyelemmel. Ha egyetértésben vagyunk, akkor nem kell szigorítanunk – bárki bármit is mondjon."

„Először is meg kell néznünk a számokat. Hány turista látogatott el Dubajba? Van egy kis félreértés abban, amit hallunk. Júliusban 40 ezer turistával indultunk, majd decemberben 560 ezer turistát fogadtunk. Talán nagy számnak tűnhet, de amikor ahhoz szoktunk hozzá, hogy minden év decemberében 1,5 millió turistát fogadunk, akkor ez csak a megszokott szám egyharmada. Tehát Dubaj egyáltalán nem volt tele... Ráadásul az előírásokat folyamatosan követtük, és december végén, illetve január elején több mint 25 létesítmény került bezárásra az egyetértés hiánya miatt. Semmi sem változott azt illetően, ahogy megközelítünk bizonyos kérdéseket. A dolgokat nagyon átgondoltan közelítjük meg, de ez a filozófiánk – végig dolgoznunk kell a világjárvány ideje alatt, nyitva kell tartanunk, mindenkit biztonságban kell tartanunk, és biztosítanunk kell, hogy szorosan együttműködjünk az iparággal, hogy garantálhassuk, az egyetértés hiteles módon megvalósítható" – hangsúlyozta a szakember.

A közleményben ugyanakkor leírják, hogy egy hete Dubaj új szigorításokat vezetett be a világjárvány visszaszorítására, ennek következtében bezárták a pubokat és bárokat, nagyobb hangsúlyt helyeztek a látogatók PCR-tesztelésére, és szigorúbb szabályokhoz kötik a privát partik és események megrendezését.

„Az adatok azt mutatják, hogy mindez egyenesen arányos a szabályok betartásával. Amikor 98-99 százalékos betartást tapasztaltunk, akkor a számok nem is emelkedtek. Amikor mindez 45 százalékponttal esett, a számok megugrottak. Szigorítanunk kell, biztosítanunk kell, hogy a szabályokat betartják, és akkor megint lazíthatunk."

Az Egyesült Arab Emirátusok az elsők között oltja be teljes lakosságát, mely segít az esetszámok csökkentésében. Terveik szerint a felnőtt lakosság 2021 negyedik negyedévére kivétel nélkül megkapja az oltást. A COVID-19 helyi központjának igazgatója elárulta, rövid távú terveik is igen ambiciózusak, hiszen március végére lakosságuk 50 százalékát szeretnék beoltani.

„A világ egyik vezető országa vagyunk az oltások beadása terén – jegyezte meg.

Dubaj ingyenesen oltja be lakosságát, miután 120 oltóközpontot hoztak létre, és a következő hetekben továbbiak megnyitását tervezik. Az oltást már több mint 4,5 millióan kapták meg.

Az ország vezetése bízik abban, hogy a járványhelyzet néhány hónap alatt  rendeződik, így terveik szerint idén október elsejétől megrendezhetik a tavalyról elhalasztott világkiállítást, az Expo2020-at.