Szigorú szabályok betartása mellett ünnepelhetnek az osztrákok

Forrás: turizmus.com

 2020. december 14. 09:44

Az ünnepek alatt is marad a járványügyi szigor Ausztriában, majd folytatódik a tömeges tesztelés.

December hetedikével véget ért a „hard lockdown” Ausztriában. Az üzletek és az általános iskolák főszabályképpen kinyithatnak, az egész napos kijárási korlátozást az éjszakai (20 és 6 óra közötti) váltotta fel.

A szállás- és vendéglátóhelyek azonban január 7-ig turisztikai célból nem lehetnek nyitva. A szabadtéri sporttevékenység, így a síelés is december 24-től engedélyezett, ekkor nyithatnak meg a sípályák és felvonók, ahol 50 százalékos kapacitáskihasználtság engedélyezett csak.

December 24-től lehet síelni Ausztriában, de a szálláshelyek csak január 7-től fogadhatnak turistáakt

Fotó: 123rf

Továbbra is érvényben van az 1 méteres távolságtartási kötelezettség, valamint a zárt közösségi terekben az arcmaszk használata. December 19 és január 10 között Ausztriába csak 10 napos karantén-kötelezettség mellett lehet belépni. Kivétel ez alól üzleti út, ingázás és tranzit- írja blogján Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai tanácsadó.

Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár december 12-én adott részletes tájékoztatást a karácsonyi és szilveszteri ünnepek alatt tervezett járványügyi szabályokról.

A szövetségi kormány döntése értelmében az elkövetkezendő időszakban is marad az éjszakai (20-6 óra közötti) kijárási korlátozás, illetve két különböző háztartás esetében a találkozó személyek számát 12 főben (6 felnőtt és 6 gyerek) maximálták.

Erre a még mindig magas fertőzöttségi mutatók miatt van szükség – érvelt a kancellár.

Szenteste és karácsony első napja azonban kivételt jelent majd a főszabály alól: ezeken a napokon 10 felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása megengedett lesz, és átmenetileg felfüggesztik a kijárási korlátozás.

Karácsony másnapjától a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe. Szilveszterkor újabb egy napra feloldják majd az éjszakai kijárási korlátozást, de a 6 felnőtt, 6 gyerek találkozási szabály érvényben marad.

Ausztriában elmaradnak idén az szilveszteri partik és utcai rendezvények, a hagyományos bécsi Silvestrepfad sem kerül megrendezésre.

A tartományok saját hatáskörben további szigorításokkal élhetnek, forgalmas közterületeken és az esetleges fertőzési gócpontok körzetében kötelezővé tehetik szabad területen is az arcmaszk viselését.

Január 10-től újabb tömeges tesztelésre lesz lehetőség szerte Ausztriában, egyes foglalkozási körök számára azonban már kötelező jelleggel. Az érintett szakmák körét a közeljövőben határozzák meg, de a tanárok, fodrászok és egy közeli kontatktus igénylő foglalkozások munkavállalói tartoznak ide.

A vendéglátóhelyek december 6-ig zárva tartanak Ausztriában. A turizmus területén dolgozó munkavállalókat a „biztonságos vendéglátás" projekt keretében nyár óta folyamatosan szűrik, tesztelik.

A vendéglátóipar, a szálláshely-szolgáltatók, a kulturális és egészségügyi intézmények a jövőben kötelezhetők lesznek a vendégeik regisztrációjára, amely a kontaktkutatás hatékonyságának és eredményességének elősegítését szolgálja.