Sziklaomlás miatt lezárják a Rám-szakadékot, tilos a túrázás

Forrás: turizmus.com

 2024. április 24. 15:56

Sziklaomlás miatt ideiglenesen lezárják a Rám-szakadékot – közölte a terület kezelője, a Pilisi Parkerdő Zrt. Személyi sérülés nem történt, de a fenntartó a geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig lezárta a kedvelt turisztikai célpontot.

A Rám-szakadék a Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt Budapest környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, vadregényes természeti szépsége miatt méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek.

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a mostani omlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt ideiglenesen teljes egészében lezárják – írták a közleményben.

Kőomlás a Rám-szakadékban

Fotó: Pilisi Parkerdő

A Rám-szakadék turisztikai jövőjét, újbóli látogathatóságát a Parkerdő szakértői vizsgálatra alapozott intézkedési tervben fogja meghatározni, addig minden erdőlátogató türelmét kéri. A túrázóknak fontos információ, hogy a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként jelenleg a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható.A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívta a túrázók figyelmét arra is, hogy a lezárást saját biztonságuk és a balesetek megelőzése érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül és újabb tájékoztatásig ne lépjenek a Rám-szakadék területére.

A forgalomszámlálás alapján 2019 júniusa óta 527 ezren fordultak meg a szurdokban, tehát évente több mint 100 ezren járnak a Rám-szakadékban – írja a Turista Magazin.