Szilveszteri csergetéssel és Kerekes Band-koncerttel búcsúztatja Hajdúszoboszló az óévet

Forrás: turizmus.com

 2022. december 22. 16:31

Különleges óévbúcsúztatásra várják az érdeklődőket Hajdúszoboszlón az év utolsó napján. Hagyományosan idén is megrendezik a szilveszteri csergetést, amelynek gyökerei majd' 500 évre nyúlnak vissza.

Délután öt órától a város főterén elevenedik meg a nem mindennapi hagyomány. A szilveszteri csergetéssel annak állítanak emléket, hogy 1559. december 31-én a helyiek kolompszóval, ostorpattogtatással, égő szalmacsóvákkal és a templomtorony kivilágításával ijesztették el a támadó török hadsereget. Idén csikós- és pásztorruhába öltözött hagyományőrzők mellett a Crux Alba középkori tűzérség tart bemutatót. A majd' ötszáz éves múltra visszatekintő neves esemény napjainkra látványos felvonulással egybekötött óévbúcsúztató szokásként él tovább. A cél az, hogy a résztvevők együtt űzzék el gonosz erőket, és köszöntsék vidáman az új esztendőt.

Látványos óévbúcsúztatóvá szelídült a csergetés Hajdúszoboszlón

Fotó: hajduszoboszlo.hu

A különleges programot hat órától a népzenei dallamokat modern hangzásban megszólaltató Kerekes Band koncertje követi, ahol a hangulat bizonyosan a tetőfokára hág majd.

Négy és hét óra között játékos történelmi kalandozásra várják a családokat a Kalandozó Komédium Történelmi Játékudvar közreműködésével. Háromnegyed öttől pedig Molnár Miklós és Bandája, valamint Bárdosi Ildikó népdalénekes lép fel a Hősök terén.

A rendezvény ingyenes.