Színes lépcsősorokkal szépül Balatonalmádi

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 06. 09:48

Különös módon tennék vonzóbbá és szerethetőbbé városukat a balatonalmádiak. A helyi Aranyhíd Polgári Egyesület Színes lépcsők városa pályázatát a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elnöksége is befogadta.

„A Színes lépcsők városa projekttel az a célunk, hogy minél több embert, helyi lakost és hozzánk látogatót közelebb juttassunk a képzőművészetekhez. Ehhez nagyszerű lehetőséget kínálnak a város központjában elhelyezkedő lépcsősorok, mivel azok a hétköznapi élet során minden generáció számára lehetővé tehetik a műalkotások befogadását és az élményszerzést. Fontosnak tartjuk, hogy mind a városban élők, mind pedig a nyaranként idelátogató turisták a színes lépcsőkön végigsétálva jobban megismerjék Balatonalmádit, és a látottak jókedvre hangolják őket” – fejtette ki munkatársunknak a városképet is színesítő kulturális projekt lényegét Comas-Demők Dóra, az Aranyhíd Polgári Egyesület kommunikációs menedzsere.

A színes lépcsők városa lenne Almádi

Fotó: Facebook/Aranyhíd Polgári Egyesület

„Almádi nyaranta megtelik turistákkal, így remélhetően általuk is eljutnak  majd a lépcsősorokhoz kötődő kulturális programok más településekre. Amelyek terveink szerint nemcsak a képzőművészeteket kívánják népszerűsíteni. Márcsak azért sem, mert projektünket befogadta és megvalósításra alkalmasnak ítélte a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa elnöksége” – tette hozzá a kommunikációs menedzser.

Megtudtuk, hogy a kulturális projekt megvalósítását pályázati kiírással tervezik, amelyben fiatal képzőművészeket, művészeti felsőoktatásban tanuló egyetemistákat is megszólítanak. Tőlük azt várják, hogy saját művészeti koncepciójukkal, helyspecifikus festészeti, fotográfiai és installációs elképzeléseikkel, projekttervvel pályázzanak. A Színes lépcsők nem kizárólag a magyar képzőművészeteket kívánják népszerűsíteni, és a programban lépcsőszemináriumok, akusztikus koncertek, felolvasások, poup kiállítások is helyet kapnak.

A pályázatot – amelyet természetesen Almádi önkormányzata is támogat – szeptember 30-án írja ki az egyesület, a projekt megvalósulása határidejeként pedig 2023. október 15-ét jelöli meg.

Az 1919-ben alakult Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület tagjai arra szövetkeztek, hogy tevékenységükkel, szaktudásukkal, kétkezi munkával és kapcsolataikkal segítsék a város fejlődését. A baráti társaság nevéhez fűződik az Almádi három strandján egész nyáron át, mindig ugyanabban az időben lebonyolított Vers a parton, és a MÁV-val együttműködve, fővárosi művészek közreműködésével a Vers a peronon című extrém kulturális rendezvény. A város két pontján saját költségvetésükből biciklis szervízpontot hoztak létre, és 2020-ban – az országban elsőként, fiatal feltalálók ötlete alapján – okospadot alakítottak ki.