Színes programmal készül Eger és Gyöngyös a Múzeumok Éjszakájára

Forrás: MTI

 2022. június 24. 13:45

Egyebek mellett harangavatóval, Gárdonyi Géza életének és műveinek különlegességeit bemutató tárlattal, őslényhomokozóval és fénycsapdás rovarmegfigyeléssel várják a látogatókat Eger és Gyöngyös közgyűjteményei a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én.

A Dobó István Vármúzeum az Egri vár mellett a Gárdonyi Géza Emlékházba, Közösségi Térre és Kertbe, a Ziffer Sándor Galériába, valamint a Valide Szultána Fürdőrom területére is szervez színes, érdekes családi programokat. Így felavatják például a vár új, kétkilós harangját, Slíz Róbert harangöntő mester alkotását, mellyel a jövőben a múzeumban kezdődő programokat harangozzák be.

Az este folyamán a gyűjtemény kurátorai érdekességeket mesélnek a legújabb néprajzi, valamint a régészeti tárlatok tárgyainak kalandos történetéről, a törökkori életmódról és fegyverekről, valamint az egri borkultúráról. A látogatók kipróbálhatják a gabonaőrlést, kézbe vehetik a különféle fegyvertípusok másolatait és betekintést nyerhetnek a régész, illetve restaurátor szakma szépségeibe.

A kisgyerekekkel érkezők vitézi próbán, kézműves foglakozásokon és játszóházi programokon vehetnek részt, valamint megismerkedhetnek egy különleges sporttal: a chanbarával. Mindeközben az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola tagjai az aknafigyelő folyosók rejtett járataiban kalauzolják a látogatókat, akiket a Palotaudvaron népzenével és ágyúszóval, zászlóforgatókkal és tűzzsonglőrökkel, valamint Szent Iván éji máglyagyújtással és táncházzal várnak.

Ezzel párhuzamosan a Gárdonyi 100 programsorozat részeként új köntösben mutatják be az író ismert műveit, egykori tárgyait. Gárdonyi Géza restaurált lámpájának bemutatását követően egy kamarakiállítás nyílik az író különleges kézirataiból. Az emlékmúzeumba látogatók rendhagyó tárlatvezetéssel és családi titokfejtéssel tölthetik az estét, vagy ha az Egri csillagok titkainak nyomába erednének, egy szervezett, rendhagyó városi sétára indulhatnak a Dobó térről.

Az Egri várban is éjszakába nyúlóan zajlanak a programok

Fotó: egrivar.hu

A Ziffer Sándor Galériában ezen az éjszakán láthatja először a nagyközönség a Dobó István Vármúzeum egyik legújabb szerzeményét, Hortense Mancini hercegnő portréját, míg a Valide Szultána Fürdőrom megmaradt leleteit megtekintők az egykori török fürdő használatáról, mindennapjairól tudhatnak meg többet.

A Bródy Sándor Könyvtár ugyancsak a Gárdonyi 100 programsorozathoz kapcsolódva az író életét feldolgozó vándorkiállítás bemutatójával, tematikus játékkal, továbbá műveiről szóló előadással, mesével színesíti Egerben a Múzeumok éjszakája kínálatát.

Az este zárásaként a csillagos ég alatt, diafilmen vetítik az Egri csillagok című regényt. Lesz ezen kívül társasjáték, kézműves foglalkozás és palotatúra, valamint a hagyományokhoz hűen egész nap kedvezményes beiratkozási lehetőség.

A gyöngyösi Mátra Múzeum szombaton már reggeltől szélesre tárja kapuit és a napközbeni kézműves foglalkozások után estétől egyebek között koncerttel, táncbemutatóval, őslényhomokozóval, játékparkkal, kiállításmegnyitóval, fénycsapdás éjszakai rovarmegfigyeléssel, zseblámpás kincskereső játékkal, végül szentivánéji tűzugrással várja vendégeit.