Színes programokkal ünnepli a hanukát a magyar zsidó közösség

Forrás: turizmus.com

 2021. november 26. 14:14

A Nyugati téren vasárnap este gyújtják meg a hanukia első gyertyáját, de több más fővárosi helyszínen és vidéki városokban is lesz gyertyagyújtás és ünnepi programok.

A tavalyi online esemény után az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség rabbijai idén – a járványhelyzetre tekintettel szabadtéren – ismét együtt ünneplik a hanukát a közösség tagjaival és az érdeklődőkkel.

A 24. alkalommal sorra kerülő Nyugati téri rendezvény mellett több más fővárosi helyszínen és több vidéki városban lesz gyertyagyújtás, emellett „Hanukorcsolyával”, „hanukai csokigyárral”, kulturális- és gyerekprogramokkal köszöntik a fény ünnepét.

A nyolcnapos ünnep első estéjén, november 28-án a budapesti Nyugati téren várják az ünneplő közönséget. Az itt felállított hanukián meggyújtják az első gyertyát és beszédet mond dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az esemény hagyományosan ismert, jó hangulatáról idén a Sabbathsong Klezmer Band gondoskodik. Aznap 20:30-kor a Városligeti Műjégpályán is fény gyúl a hanukián, majd színes program kezdődik, korcsolyabemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hanukai ételekkel.

A nyolcnapos ünnepet több fővárosi helyszínen és négy vidéki városban is megtartja a zsidó közösség

Fotó: 123rf.com

„Az elmúlt 24 évben a tavalyi volt az egyetlen, amikor a magyar zsidóság nem tudta emelt fővel, felszabadultan és büszkén megünnepelni a hanukát. Ezt nem az antiszemitizmus vagy a gyűlölködés akadályozta meg, hanem egy egész világot sakkban tartó járvány. Sajnos még mindig a járvány ellen küzdünk, de – a kötelező óvatosság mellett – idén ismét együtt ünnepelhetünk. A budapesti és vidéki városok tereire visszatérnek a csodát, a szabadságot és az örök értékeket hirdető lángok fényei. Több mint egy év nélkülözése után most még jobban értjük, milyen jelentősége van a közösségek összefogásának, az egymással való törődésnek és azoknak az értékeknek, amelyek örök lángként adnak reményt akkor is, amikor nagyon egyedül vagyunk” – mondta Köves Slomó.

Az ünnep további napjain sorban gyújtják majd meg a gyertyákat a Nyugati téren, ahol bemutatkoznak az EMIH-hez tartozó zsinagógák, illetve a hitközség intézményei, szervezetei, köztük a CEDEK Szeretetszolgálat és a Maimonidész Gimnázium. Hanukia áll majd idén a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent István Parkban, a Budai Várban, a Flórián téren is, valamint Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén és Kőszegen.

Hanuka idején a zsidóság az i.e. 165-ben a szír-görög megszállók felett aratott győzelemre emlékezik, amikor a Makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt és megtisztították azt az idegen bálványoktól. A Makkabeusok a templomban mindössze 1 napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Új olaj előállításához ugyanakkor nyolc napra volt szükség, de a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik a gyertyatartót, a hanukiát, ahol hirdethetik az isteni csodát.