Színes programokkal ünneplik a magyar kultúra napját Hajdú-Biharban

Forrás: MTI

 2023. január 16. 12:39

Színes programokkal emlékeznek meg a Himnusz születésének 200. évfordulójáról, és köszöntik a magyar kultúra napját Hajdú-Bihar számos településén és a vármegye székhelyén - közölte a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón a vármegyeházán.

Bulcsu László közölte: a vármegyei programok kiemelt helyszíne lesz január 22-én az álmosdi Kölcsey-ház, ahol a költő a gyerekkorát töltötte hatéves koráig, tanulmányait a debreceni Református Kollégiumban kezdte.

A kultúra napjához kapcsolódó egyhetes programsorozat különlegessége az a Himnusz 200 elnevezésű kisfilm, amelyet a megemlékezéseket szervező településeken vetítenek, a film felkerül a vármegye honlapjára és Facebook-oldalára is. A film elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár átadta Hajdú vármegyének a Himnusz eredeti kéziratának digitális változatát - mondta az alelnök.

hiimnusz_oszk

A Himnusz 200 film elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár átadta Hajdú vármegyének az eredeti kézirat digitális változatát

Fotó: OSZK

A hét eseményeinek különlegességeként értékelte, hogy egyes településeken az oda kötődő alkotókat is megidézik. Így a Himnusz bicentenáriumának megünneplése és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója mellett Bakonszegen és Derecskén Bihari költők estje lesz, ahol Sinka István, Nadányi Zoltán és Arany János költészete kerül a középpontba, Biharnagybajomban pedig a helyi kötődésű Szűcs Sándor meseíró munkásságát idézik fel.

A vármegyei ünnepi programok január 18-án Nádudvaron kezdőnek, és január 27-én Derecskén érnek véget - jelezte Bulcsu László. Debrecenben kiállításokkal, könyvbemutatókkal, előadásokkal, koszorúzásokkal, zenés irodalmi utazással és emléküléssel köszöntik a Himnusz születésének 200. évfordulóját és a magyar kultúra napját - áll a városháza közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Református Kollégium dísztermében január 21-én megrendezésre kerülő emlékülésen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mond beszédet, előtte a Déri Múzeumban átadják a Debrecen Kultúrájáért díjakat, január 22-én pedig ünnepi istentiszteletet tartanak a Református Nagytemplomban, majd megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc debreceni szobrát.