Szlovákia a hatodik legfenntarthatóbb úti cél

Forrás: turizmus.com

 2021. március 18. 15:30

Az Euromonitor nemzetközi piackutató vállalat 99 országot rangsorolt a fenntartható turizmus szempontjából a 2020-as teljesítménye alapján. Svédország végzett az élen, Szlovákia lett a hatodik.

A koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett utazási tilalmak, korlátozások és új egészségügyi protokollok továbbra is kihívásokat jelentenek a turisztikai szakmának, ugyanakkor a korábban komoly problémákat okozó tömegturizmus jelensége most legalább háttérbe került - olvasható az Euromonitor elemzésében. Az előrejelzések szerint a társadalmi és környezeti értékek, a fenntarthatóság egyre inkább előtérbe kerülnek majd a jövőben és az új turisztikai stratégiák középpontjává válnak.

Éppen ezért, az Euromonitor éves fenntarthatósági indexének a célja az, hogy segítsen a desztinációknak fenntarthatóbb és célorientáltabb turisztikai modellekre váltani.

szlovakia_123rf

Szlovákia a hatodik helyen végzett a listán

Fotó: 123rf.com

Minden országot a fenntartható turizmust alkotó hét kulcsfontosságú pilléren keresztül elemeztek. A kutatás során vizsgálták többek között a fenntarthatóság iránti igényt az adott országokban, de a környezetvédelmi, szociális, gazdasági és kockázati szempontok is sokat számítottak a besorolásnál. Ezen kívül az országban elérhető szállások és közlekedés fenntarthatóságát is rangsorolták.

Az első 20 helyre az értékelés alapján kizárólag európai országok kerültek. Svédország áll az élen, Finnország, Ausztria, Észtország és Norvégia pedig szorosan követi. Osztrák szomszédaink mellett Szlovákia is a top 10 ország között végzett, a hatodik helyen. Magyarország a 27. helyen áll, közvetlenül Spanyolország és Fehéroroszország után, megelőzve Romániát és Ausztráliát.