A szlovákok újabb 16 országba utazhatnak karantén nélkül

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 09. 15:33

Újabb 16 európai ország irányába nyitja meg határait Szlovákia szerdától. A kötelező állami karantént önkéntes házi izoláció váltja fel a "nem biztonságos" országok esetében – jelentette be a szlovák kormányfő.

Szlovákia már korábban megnyitotta határait, és lehetővé tette a korlátozások nélküli ki és belépést Magyarország, Csehország és Ausztria viszonylatában.

Szerdától 19-re bővül azoknak az országoknak a listája, amelyek irányába Szlovákia megnyitja határait – jelentette be Igor Matovic kormányfő.

Ezek az országok a következők: Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia és Izland.

A szív alakú Galesnjak sziget Horvátországban. Több tengerrel rendelkező ország felé is nyit Szlovákia

Fotó: 123rf.com

Az intézkedés egyelőre egyoldalú Szlovákia részéről, tehát a kiutazó szlovák állampolgároknak ellenőrizniük kell, hogy a listán szereplő országok is megkötések nélkül lehetővé teszik-e számukra a beutazást.

Egyidejűleg Szlovákia mindennemű közlekedési kapcsolatot felújít az érintett országokkal. A pozsonyi Rastislav Stefánik repülőtér (BTS) már jelezte, hogy napokon belül több járatot újraindítanak.

 

Karantén nélkül lehet beutazni 19 országból

Szerda reggel hét órától Szlovákia megszünteti az országba érkezők számára eddig kötelezően állami intézményben eltöltendő kéthetes karantént, illetve annak – elektronikus megfigyelésen alapuló – házi változatát, az úgynevezett "intelligens karantént" is. Ezt azok esetében, akik máshonnét érkeznek, mint a már "biztonságosnak" minősített 19 ország, önkéntes alapú házi izoláció váltja fel – jelentette be a szlovák kormányfő.

Ebbe a 19 országba utazhatnak szabadon a szlovákok szerdától

Fotó: Facebook / Úrad vlády Slovenskej republiky

Enyhítenek a szájmaszk használatán

Szerdától a szájmaszkok közterületen való kötelező viselése részben már csak ajánlottá válik. Szabadtéren és a munkahelyeken – amennyiben betartható a személyek közötti kétméteres távolság – már csak önkéntesen, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön viszont továbbra is kötelezően kell majd szájmaszkot viselni.

Ugyancsak feloldják, illetve önkéntes alapúvá teszik szerdától az üzletekre, éttermekre és szolgáltatási helyszínekre eddig érvényes – a vendégek és a vásárlók számára vonatkozó – korlátozásokat is.