Szlovákiába csak friss negatív vírusteszttel lehet belépni

Forrás: MTI

 2020. november 02. 18:35

Szlovákia határai továbbra is nyitva maradnak, de hétfőtől csak friss negatív koronavírusteszttel lehet belépni az országba – erősítette meg Martin Klus, szlovák külügyi államtitkár a kormány korábban hozott rendeletét hétfőn Pozsonyban. A beutazókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A szlovák kormány, különös tekintettel a jelentősen megromlott csehországi járványhelyzetre, egy ideje nyíltan mérlegeli, ne zárja-e le az ország határait, illetve ne vezessen-e be kötelező szűrést a határátkelőkön. A pozsonyi sajtó azt valószínűsíti, hogy a határokon történő szűréseket legkorábban a jövő héten vezethetik be, amikor felszabadulnak az országos teszteléssel lekötött egészségügyi kapacitások.

Szlovákiában a hét végén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, amelynek keretében antigénteszttel a legfrissebb adatok szerint több mint 3,6 millió embertől vettek mintát. Az országos koronavírus-szűrést szombaton és vasárnap megismétlik.

Szlovákiába csak friss negatív vírusteszttel lehet belépni

Fotó: 123rf.com

A szűréseket levezénylő hadsereg által nyilvánosságra hozott részleges adatokból kitűnik, hogy az ország északi régióiban magasabb a fertőzések aránya, mint a déli régiókban, amelyekben a magyarok is laknak.

A múlt hét végén lezajlott országos szűréseken 3,63 millió ember, az ország lakosságának kétharmada vett részt – közölte Igor Matovic szlovák kormányfő hétfő délután sajtótájékoztatón. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes leteszteltek 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A szűréseken való részvétel önkéntes volt, a 10 és 65 év közötti polgárokat érintette. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben. A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphetnek munkába és karanténban kell maradniuk.