Szlovén MICE workshopot rendeztek Budapesten

Szerző: Kenderesy Nadin

Forrás: turizmus.com

 2020. október 18. 19:32

Workshoppal egybekötött fogadást rendezett Budapesten a Szlovéniai Kongresszusi Iroda. Az eseményen elhangzott: a hivatásturizmusban nagy potenciál van mindkét piac számára, ennek kiaknázásához azonban szükségesek a szakmán belüli személyes kapcsolatok, a fővárosihoz hasonló élő rendezvények.

Első hivatalos látogatása alkalmával szakmai workshoppal egybekötött fogadást tartott október 20-án Budapesten a Szlovéniai Kongresszusi Iroda. A rendezvény házigazdája Szlovénia budapesti nagykövetsége volt, a részvevőket – magyar corporate ügyfeleket és üzleti utaztatókat – mások mellett Robert Kokalj, Szlovénia Magyarországra delegált nagykövete is köszöntötte.

A workshop résztvevői

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A diplomata beszédében elmondta, hogy Szlovénia és Magyarország folyamatosan keresi a lehetőséget a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos. A turizmus olyan ágazat, amelyben lehetőség van nemcsak a meglévő együttműködések mélyítésére, hanem újabb együttműködési területek beazonosítására is.

A szakemberek szerint ilyen terület a hivatásturizmus, amelyben mindkét ország számára komoly potenciál van, és amely terület fejlesztését mind a szlovén, mind a magyar kormányzat támogatja. A két piacban rejlő lehetőségek felfedezéséhez és minél hatékonyabb hasznosításához ugyanakkor szükség van a szakmán belüli személyes kapcsolatok bővítésére és ápolására is, így a budapestihez hasonló élő rendezvények megtartására – tette hozzá a nagykövet.

A Szlovéniai Kongresszusi Iroda és a PR in Hungary közös szervezésében megvalósuló rendezvény elsődleges célja ezért nem elsősorban az üzletkötés, hanem a kapcsolatok ápolása és új partnerek felkutatása, megismerése volt. Erre a kis létszámú rendezvény különösen alkalmasnak is bizonyult, a workshopon való részvételt ugyanis 30 főben maximalizálták a szervezők. Az esemény egyéb tekintetben is a járványügyi protokoll szigorú betartásával valósult meg, a szlovén delegáció tagjai például csak a rendezvény idejére – egyetlen napra – érkeztek hazánkba, amihez a hivatalos meghívóleveleken túl egy-egy 24 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztre is szükségük volt.

Miha Kovačič (Szlovéniai Kongresszusi Iroda), Kenderesy Nadin (PR in Hungary), Robert Kokalj (szlovén nagykövet)

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Miha Kovačič, a Szlovéniai Kongresszusi Iroda vezetője köszöntőjében elmondta: hivatalos formában most először látogattak kollégáival Magyarországra, ezt az alkalmat azonban egy hosszabb távú, szorosabb együttműködés kezdetének remélik. Az irodavezető hangsúlyozta azt is, nem véletlen, hogy a pandémiás helyzet ellenére személyesen érkeztek Budapestre, hiszen meggyőződésük, hogy az élő rendezvényeknek pótolhatatlan szerepük van az eredményes együttműködésben, a virtuális események sajnos nem pótolhatják a személyes szakmai kapcsolatokban rejlő erőt.

Miha Kovačič méltatta a magyar POLE rendezvényt, amelyet példaértékű kezdeményezésnek nevezett. A szakember köszöntőjéből megtudhattuk, hogy délnyugati szomszédunknál nagy összefogás valósul meg a turisztikai szolgáltatók között, céljuk, hogy együtt át tudják vészelni a világjárvány okozta helyzetet, az ország egyik fő bevétele ugyanis köztudottan a turizmusból származik. Most elsősorban a kisebb létszámú rendezvényekre koncentrálnak, hiszen ez most nem a tömegrendezvények ideje, tette hozzá.A szlovén turisztikai szakember legfontosabb üzenete ugyanakkor az volt: most kell mozgósítani a szakmában, az egyes szolgáltatókban rejlő erőtartalékokat, az élet normális kerékvágásba való visszatérésekor ugyanis jelentős versenyelőnyben lesznek az újrakezdőkkel szemben mindazok a turisztikai vállalkozások, amelyek most nem dobják be a törülközőt.

"Ne dobjuk be tehát a törülközőt!" – hangsúlyozta a szlovén irodavezető, utalva ezzel januári szakmai workshopjuk, a Conventa fő üzenetére is, amely ezúttal hibrid formában valósul majd meg.

Nastja Ravšelj prezentációja Szlovénia sokszínű kínálatáról

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Nastja Ravšelj, a Szlovéniai Kongresszusi Iroda rendezvénymarketing-menedzsere ezt követően átfogó prezentációt tartott a kicsi, ámde annál sokszínűbb ország turisztikai kínálatáról, külön hangsúlyozva az egyes régiók fő attrakcióit és a bennük rejlő üzleti turisztikai lehetőségeket. Szlovénia különlegessége abban rejlik, mondta el a szakember, hogy amennyire pici, annyira változatos. Előadásában kiemelte, hogy Szlovénia egyúttal biztonságos és tiszta környezetet, fenntartható szemléletű, színvonalas szolgáltatásokat kínál, ami egyértelmű vonzerőt jelenthet a magyarok számára is, mindezt ráadásul a két ország közelsége csak még elérhetőbbé teszi.

A szlovén delegáció és a PR in Hungary csapata

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A szlovén delegációval érkezett még Jan Oršič,  a Ljubljana Convention Bureau (Ljubljanai Kongresszusi Iroda) vezetője, valamint Nataša Borojevič, a Bled Rose Hotel képviselője, akik szintén tárgyalásokat folytattak a magyar partnerekkel.

Érintésmentes büfé nyújtott biztonságos gasztroélményt

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A rendezvény magyar résztvevői kiemelték: örömteli volt számukra, hogy a virtuális szakmai rendezvények után egy – a személyes találkozások révén hatékonyabbá tett – workshopon vehettek részt. A szlovén partnerek pedig arra mutattak rá, hogy a budapesti találkozó egyúttal példa volt arra is, hogy a járványügyi szabályok betartásával a pandémia alatt is tarthatók olyan szakmai rendezvények, amelyek segítenek kiutat találni a jelenlegi nehéz helyzetből.

A fogadáson értékes ajándékokat is nyerhettek a résztvevők.

Külön említést érdemel az est gasztronómiai kínálata, amely eredeti szlovén alapanyagokból készült és egyenesen Szlovéniából érkezett. Az egyik legelismertebb szlovén cateringcég, a Jezeršek Catering nem csupán a tartalom minőségére, hanem a tálalásra is nagy hangsúlyt fektetett. A kínált falatok ugyanis egy-egy áttetsző gömbben kerültek az asztalra, így garantálva az érintésmentes büfét, a gasztroélmény mellett a biztonságot is.

Az esemény képgalériáját ITT tekinthetik meg.

Bővebb információ a Szlovéniai Kongresszusi Irodáról ITT.

Kapcsolódó cikkek

Újra szlovén workshop

2017. augusztus 30.