Szlovénia a National Geographic Best of the World 2023-as listáján

Forrás: turizmus.com

 2022. október 27. 13:07

A National Geographic globális szerkesztősége a "Természet" kategóriában a 25 legkülönlegesebb hely és közösség közé sorolta Szlovéniát. Délnyugati szomszédunk egyike annak a nyolc európai úti célnak, amely felkerült a listára.

A National Geographic, a világ egyik legelismertebb médiuma, amely elsősorban a környezethez való fenntartható hozzáállás népszerűsítéséről ismert, bemutatta inspiráló, megújuló úti célokat tartalmazó éves listáját. Szlovénia első alkalommal került fel a Best of the World 2023 utazási listára.

A listán szereplő 25 úti cél közös jellemzője, hogy a turizmus pozitív hatásai a helyi közösségeket és a környezetet is erősítik. Amy Alipio, a National Geographic Travel vezető szerkesztője szerint az elmúlt években annyi változás és törés volt tapasztalható az utazás területén, hogy a 2023-as listával az úti célokkal és közösségekkel kapcsolatos pozitív történeteket szerették volna a középpontba állítani.

Szlovénia felkerült a National Geographic Best of the World 2023 listájára

Fotó: Szlovén Turisztikai Hivata

A Szlovén Turisztikai Hivatal igazgatója, Maja Pak szerint óriási jelentőséggel bír, hogy Szlovénia felkerült a National Geographic rangos listájára: "Szlovéniának a National Geographic által a világ 25 inspiráló úti célja közé, illetve a nyolc kiválasztott európai úti cél közé történő besorolása azt jelenti, hogy nő a desztináció ismertsége a világ egyik vezető fenntartható turisztikai célpontjaként. A National Geographic a természetre, a természeti élményekre és az utazásra szakosodott egyik legelismertebb és legbefolyásosabb márkaként világszerte 760 millió háztartást és több mint félmilliárd közösségimédia-követőt ér el. Közöttük egyre több az igényes vendég, akik az érintetlen természetben keresik az egyedülálló élményeket. Mi pedig ezeket a vendégeket szeretnénk megszólítani".

A National Geographic jellemzése szerint Szlovénia régóta vezető szerepet tölt be a fenntartható turizmus területén, és folyamatosan új fenntartható turisztikai termékeket fejleszt ki. Ezek közül a turisztikai farmokhoz, szőlőbirtokokhoz, sajtkészítőkhöz és más élelmiszertermelőkhöz elkalauzoló, fenntartható gasztronómiai kerékpáros útvonalakat emelték ki.

A National Geographic már többször díjazta Szlovéniát és a Szlovén Turisztikai Hivatalt, különösen a fenntartható fejlődés sikeres előmozdítása és megvalósítása kapcsán. Érdemes kiemelni a National Geographic rangos World Legacy Destination díját, amelyet a 2017. évi berlini ITB-n kapott a turisztikai hivatal.