Szlovénia – ahol biztos szerelembe esel!

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 26. 16:32

Robert Kokalj, Szlovénia magyarországi nagykövete nyitotta meg a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal idei workshopját szeptember 26-án, az Európa Rendezvényhajón.

A rendezvény üzenete – ahogy azt az ország „zöld” szlogenje, a „Green. Active. Healthy.” is elmondja – Szlovénia az ideális úti cél mindazok számára, akik ötcsillagos zöld-, aktív és egészséges élményekre vágynak. A magyarok körében az ország igen népszerű, a nagykövet köszöntőbeszédében elmodta, hogy hazánkból évente 150 ezer turista nyaral/telel Szlovéniában, mintegy 350 ezer éjszakát töltve el, s ezzel Magyarország a 8. legfontosabb küldőpiac. Robert Kokalj azt is kifejtette, hogy ez a szám folyamatos és egyenletes növekedést mutat, lesz tehát miről tárgyalniuk a workshopra érkezett szakembereknek. A nagykövet – aki immár egy éve van hivatalban Magyarországon – beszélt arról is, hogy nyilvánvaló lett számára, ahogy a szlovének, úgy a magyarok is szeretik a szabadidő minőségi eltöltését. Ha otthon jár, őt magát személyesen is jó érzéssel tölti el, hogy szerte hazájában sokfelé hallatszik magyar szó, akár egy síközpontban, akár a tengerparton, vagy akár a fővárosban.

Robert Kokalj, Szlovénia magyarországi nagykövete köszönti a workshop résztvevőit

Fotó: turizmus.com

A szlovén turisztikai kínálatot a workshop felvezetéseként Sara Katic, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal munkatársa kedves gesztusként magyar nyelven prezentálta.

Az ország Európa szívében, a főváros, Ljubljana, pedig Szlovénia szívében található, ahonnan alig egy–másfél órás útra szinte minden attrakció könnyen elérhető, a síparadicsom Kranjska Gorától a borvidék Bela krajináig. A természet mindenhol körülveszi a látogatót, és aktív időtöltésre ösztönöz minket, bárhol is nézünk körül a kicsi, de annál gazdagabb élményeket kínáló országban, melynek története a természetszeretet története is – emeli ki a szakember, aki  szerint nem véletlen  a természetközpontú szemlélet, mely a szlovén életmódot jellemzi, hiszen az ország a világ egyik legzöldebb országa, felszínének 60%-át erdők borítják, élővilágának egyharmada védett és vízforrásokban is rendkívül gazdag.

A turizmusban is a zöldre koncentrálnak, az ország védjegye lett a zöld butikstílus, ami a kicsit, az elbűvölőt, az autentikusat és az exkluzívot jelenti.

I FEEL SLOVENIA - az ország nevéből a világ legnagyszerűbb turisztikai szlogenje született

Fotó: Szlovén Idegenforgalmi Hivatal

 

Filozófiájuk: Szlovénia maga a természet, amely óvja és népszerűsíti  a természetet – mondta Sara Katic, ezt tükrözi saját egyedi fenntartható turisztikai modelljük, szlovén turisztikai zöld terv nemzeti program is, mely az idegenforgalmi attrakciókat és szolgáltatásokat méri fel  országszerte több mint 100 ismérv mentén, s tanúsítvánnyal látja el a kritériumoknak megfelelt helyeket. Az elmúlt 2 évben több mint 50 szálláshely, szolgáltató, park és utazási iroda lett hitelesítve Szlovénia zöld tanúsítványával. De az eredmények a nemzetközi színtéren is megmutatkoztak:  2017-ben Szlovénia a világ 5. legfenntarthatóbb országa címet, s a National Geographic World Legacy Awards díját nyerte el, előző évben pedig  Ljubljana lett Európa zöld fővárosa.

Az ország nagy méhésznemzet is, egy különleges méhfaj, a krajnai méh őshazája, tudatosan védi is a fajt, s úgy kívánja a világot felébreszteni, a figyelmet felhívni arra, hogy a méhállomány csökkenése súlyosan veszélyezteti környezetünket, hogy javasolta az ENSZ-nél a méhek világnapjának bevezetését.

A nagykövet köszöntőjét és a szakmai prezentációt 3 órás workshop követte

Fotó: turizmus.com

Sara Katic prezentációja után a szakemberek 3 órás worskhopja következett, a katalógust áttekintve látható, hogy a 25 szlovén kiállító szinte teljesen lefedi az ország turisztikai kínálatát: köztük van a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal, a főváros, Ljubljana turisztikai hivatala, Maribor – Szlovénia 2. legnagyobb városa és a világ egyik legősibb borának hazája – turisztikai hivatala, továbbá szálláshelyek (köztük szállodaláncok 3 és 4 csillagos tagjai, hegyi resortok, apartmanok, glampingek), síközpontok, gyógyfürdők és olyan különleges történelmi és kulturális attrakciók, mint az ország legősibb nemesi épülete, a 11. századból származó bledi vár, mely Szlovénia egyik szimbóluma is.

 

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.