Szlovénia az aktív turizmus paradicsoma

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 10:17

A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal a szabadtéri élményeket és a sportturizmust állítja fókuszba 2022–2023-ban, ezért az elkövetkező időszakban az aktív turizmus fejlesztésére és népszerűsítésére a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak.

Közép-Európa egyik legzöldebb országában amúgy is minden adott az élményekben gazdag szabadtéri időtöltéshez: Szlovénia változatos tája, a karszt, a mediterrán, az alpesi és a pannon világ találkozása a hegyi túrázástól a vadvízi evezésig számtalan lehetőséget és egyre jobb infrastruktúrát kínál az aktív kikapcsolódáshoz. Érdemes letérni a legismertebb útvonalakról, és valami újat felfedezni, hiszen az ország rengeteg meglepetést tartogat.

 

15 ezer kilométer gyalogösvény

Bőséges a túrakínálat a családi kirándulásra alkalmas szelídebb ösvényektől a magashegyi útvonalakig

Fotó: Jošt Gantar

A gyalogtúrázók tízezer kilométer jól jelzett és karbantartott hegyi túraösvény-hálózatot és ötezer kilométer tematikus gyalogos útvonalat találnak az alföldön és a hegyvidéken. A lehetőségek közül erőnlét és érdeklődés szerint is válogathatunk: a családi kirándulásra alkalmas szelídebb ösvényektől a magashegyi, a via ferrata és a hegymászóútvonalakig bőséges a kínálat. A 20 ezer négyzetkilométernél alig nagyobb országban a magashegyi túrázók 352 kétezer méternél magasabb meghódításra váró csúcsot találnak.

A rövid távolságok miatt a turisztikai központok könnyen elérhetők, az infrastruktúra kiváló, és a hegyekben barátságos szálláshelyeket is szép számmal találni. A kirándulásokat érdemes úgy tervezni, hogy legyen idő megpihenni valamelyik hegyi vendégházban, ahol megkóstolhatjuk a helyi ételeket és a közelben szedett növényekből készült gyógyteákat.

A 20 ezer négyzetkilométernél alig nagyobb országban a magashegyi túrázók több mint 350 kétezer méternél magasabb meghódításra váró csúcsot találnak.

A rövid távolságok miatt a turisztikai központok könnyen elérhetők, az infrastruktúra kiváló, és a hegyekben barátságos szálláshelyeket is szép számmal találni. A kirándulásokat érdemes úgy tervezni, hogy legyen idő megpihenni valamelyik hegyi vendégházban, ahol megkóstolhatjuk a helyi ételeket és a közelben szedett növényekből készült gyógyteákat.

 

A természet felfedezése két keréken

Az ország változatos tájait kerékpáron is felfedezhetjük

Fotó: Jošt Gantar

Az ország változatos tájait és számtalan természeti látnivalóját a szuperül karbantartott bicikliutakon kerekezve is felfedezhetjük. A különböző terepviszonyok között a kisgyermekes családok, az országúti kerékpárosok és a mountain bike-osok egyaránt megtalálják a kedvükre való útvonalakat. Kelet- és Dél-Szlovéniában szőlőültetvényekkel és erdőkkel borított szelíd dombok között tekerhetünk. Nyugat felé indulva a terep emelkedni kezd, és az alpesi előhegyek, majd az Alpok teszi próbára a két keréken túrázókat. Könnyebb pedálozást ígér a közép-szlovéniai Ljubljanai-medence, de a karsztvidék, illetve a lankás mediterrán táj is minden szempontból ideális a kerékpározásra.

A bringasport hívei körében méltán népszerű esemény az egész országot átszelő nemzetközi országúti kerékpáros verseny, a Tour of Slovenia, aki élőben kíváncsi rá, az idén június 15. és 19. között követheti a mezőnyt.

 

Adrenalinfröccs smaragdzöld folyókon

Pihenés a természetben

Fotó: Jošt Gantar

A kajakozás, a kenuzás és a rafting a kalandturisták egyik legizgalmasabb időtöltése a vadvizekben bővelkedő Szlovéniában. Az evezős bátorságpróbára indulók többsége a Júliai-Alpokban fekvő Bovecet, Európa vadízi fővárosát veszi célba, ahol a csapatok a kristálytiszta, jéghideg és smaragdzöld Soča folyón különböző nehézségű túrák közül választhatnak. Komoly veszélytől nem kell tartani: a csónakban ülők minden mozdulatát szakavatott túravezetők vigyázzák, és ők gondoskodnak a hajók irányításáról is, így a turisták a természet csodáira és a vadvízi kalandra koncentrálhatnak.

Aki kíváncsi, milyen egy természet alkotta vidámpark különböző méretű vízvájta csúszdákkal és hívogató medencékkel, az a csúszdás, vízbe ugrálós programot a Soča-völgy természetes akvaparkjában, a Sušec-kanyonban folytathatja.