Szlovénia megnyitja határait, hivatalosan vége a koronavírus-járványnak

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. május 15. 10:07

Május 31-től korlátozás nélkül beutazhatnak az Európai Unió állampolgárai Szlovéniába, ahol május 18-tól kinyithatnak az éttermek és a maximum 30 szobás szálláshelyek.

Szlovéniában hivatalosan véget ért a koronavírus-járvány, ennek következtében folytatódik a korábban bevezetett korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai – írja az MTI.

A korábbi bejelentésektől eltérően azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznek.

Kinyithatnak továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

A Bledi-tó. Május végétől korlátozás nélkül utazhatnak ide a magyarok is

Fotó: 123rf.com

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezze-e a csoportos vagy egyéni testedzéseket, erre valószínűleg csak május 25-én kerül sor, amikor a színházak és koncerttermek is megnyithatnak.

Jelko Kacin sajtószóvivő a válságkabinet sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy Szlovéniában két hete csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. Mindazonáltal hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

 

Magyarországról öt határátkelő nyílik meg

Az európai unió polgárai május 31-től szabadon beléphetnek Szlovéniába Ausztria, Olaszország és Magyarország irányából meghatározott határátkelőhelyeken, ugyanakkor a legtöbb belépő nem-uniós állampolgárnak kötelező 14 napos karanténba vonulnia – számol be a kormány döntéséről a szlovén hírügynökség.

A határozat értelmében az osztrák határon 19 átkelőhelyet, az olasz szakaszon 9-et, Magyarország felé pedig 5-öt nyitnak meg az utazók előtt. Ezek többségében olyan átkelők, amelyek jelenleg is működnek, de most csak a kishatárforgalomban, a határ másik oldalán dolgozók vehetik őket igénybe. Három repülőtér és két tengeri kikötő is megnyílik a rendelet értelmében.

Döntés született arról is, hogy az összes átkelőn megindulhat a forgalom a szlovén–horvát határon.

Az új szabályok értelmében az Európai Unió területén állandó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkező személyek szabadon beléphetnek Szlovénia területére, és már nem kell kötelezően 7 napra karanténba vonulniuk.

Aki a határátlépéskor bevallja, hogy koronavírussal fertőzött, vagy a betegség jeleit mutatja, azt – amennyiben rendelkezik állandó lakhellyel Szlovéniában – kórházba küldik, ha nem, akkor pedig visszafordítják.

 

Így lehet fürödni az horvát tengerparton

Eközben  a szomszédos Horvátországban a horvát közegészségügyi intézet megfogalmazta a tengerben és a medencékben történő fürdőzésre vonatkozó ajánlásait. Ezek alapján a sós és az édesvizű fürdőhelyeken is 100 négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat.

Ezen kívül mindenkinek azt javasolják, hogy az üdülőhelyeken is tartsa be a legalább 1,5 méteres távolságot. A napozóágyakat naponta többször fertőtleníteni kell, és csak úgy szabad elhelyezni, hogy megfelelő távolságot biztosítson az emberek számára.