Szlovénia ősszel is a várja a túrázókat

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 28. 16:41

A gyalogtúrázók tízezer kilométernyi karbantartott hegyi túraösvény-hálózatot és ötezer kilométernyi tematikus gyalogos útvonalat találnak Szlovéniában. A szelídebb ösvényektől a magashegyi útvonalakig bőséges a kínálat, és sokak szerint épp az ősz a legjobb évszak a hegyi barangolásra.

A húszezer négyzetkilométernél alig nagyobb országban valósággal nemzeti sport a túrázás. A rövid távolságok miatt a turisztikai központok könnyen elérhetők, az infrastruktúra kiváló, és a hegyekben barátságos szálláshelyeket és egyszerű ételekkel szolgáló hüttéket is szép számmal találni. A különböző hosszúságú és nehézségű gyalogösvények gazdag kínálatából a gyakorlott túrázók és a gyerekes családok is bőséggel találnak kedvükre valót. Mutatunk néhányat Szlovénia legnépszerűbb túraútvonalai közül.

 

1. Tanösvény a Logar-völgyben

Egész Európa egyik legszebb alpesi gleccservölgyeként tartják számon a Logar-völgyet. A tájvédelmi park természeti és néprajzi kincseit bemutató tematikus tanösvénye érinti a Savinja folyó forrását, impozáns sziklák mellett halad el, bepillantást enged egy erdészházba és egy szénégető kunyhóba és számos további látnivalót tartogat. Az útvonal csúcspontja a 90 méterről lezúduló, vadregényes Rinka-vízesés. A 7 kilométer hosszú ösvény nem igényel különösebb felkészültséget, és gyerekekkel is kényelmesen teljesíthető.

Kerékpárút a Logar-völgyben

Fotó: Tomo Jesenicnik

2. Körtúra a Pohorje tőzeglápján

Az eső- és olvadékvízből táplálkozó lápon időjárástól függően több tó is kialakul, az ingoványos területen fapallók vezetnek a törpefenyvesekben. Rogla sípályáitól indulva a túra eleinte fenyőerdőben vezet. A Pohorje csúcsrégiójába érve egymás mellett több tőzeglápot is láthatunk, közülük a legnagyobb és talán legszebb a Lovrenc-tőzegláp: a nagyjából egy kilométer hosszú és 300 méter széles lápon fapallókon kelhetünk át, de felkapaszkodhatunk egy kilátóra is, hogy jobban szemügyre vegyük a környéket. A láp ritka növény- és állatfajok élőhelye, közülük egy húsevő növény a legérdekesebb.

 

3. Függőjárdákon a Vintgar-szurdokban

A meredek sziklafalak közt rohanó Radovna-patak vájta ki a Vintgar-szurdokot, amely Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A Bled közelében fekvő hasadékot 1891-ben fedezték fel, majd a függőleges sziklafalba rögzített függőjárdák segítségével tették turisták számára is járhatóvá. A szurdok 1600 méter hosszú, ezen a szakaszon a Radovna patak helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog, s olykor haragosan zúg, máshol kisimul a víztükör. A patak a 16 méter magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

Látványos függőjárda a Vintgar-szurdokban

Fotó: Jost Gantar

4. Kirándulások a Bohinji-tó környékén

A hatalmas hegyek közé szorított, kékeszöld Bohinji-tó számtalan könnyű és komolyabb gyalogtúra kiindulópontja. A legnépszerűbb célpont a tó nyugati végétől félórás kapaszkodással elérhető látványos, 60 méter magas Savica-vízesés. Családi kirándulásnak is tökéletes a tó keleti vége feletti faluból, Stara Fužinából megközelíthető vadregényes Mostnica-szurdok. Ugyancsak célba vehetjük az Ukanc falucska mellől induló kabinos felvonót, amely ezer méterrel magasabbra repít a Vogel-hegy oldalába, ahonnan további libegőkön és gyalogosan barangolhatjuk be a csodálatos panorámát kínáló hegyi világot.

 

5. Túra a Martuljek vízesésekhez

A Júliai-Alpok északi részén, Gozd Martuljek felett magasodnak a Martuljek-csoport 2600 métert is meghaladó hegyóriásai. A lábuknál fakadó Martuljek-patak két impozáns zuhataga méltán népszerű túracélpont. Az alsó vízesést a patak látványos szurdokában vezető úton közelíthetjük meg. Innen meredek lépcsősorokon jutunk fel egy páratlan szépségű alpesi rétre, ahol hütte és egy fából ácsolt kis kápolna várja a kirándulókat. Gyakorlottabb túrázók innen egészen a felső vízesésig kapaszkodhatnak, a kényelmesebbek pedig hangulatos erdei ösvényen sétálhatnak vissza a faluba.

A Martuljek-patak egyik impozáns zuhataga

Fotó: Matjaz Vidmar

6. A Veliki vrh meghódítása

A Kamniki-Alpok keleti részén magasodó Veliki vrh nevét Nagy-hegynek vagy Magas-hegynek lehetne fordítani. A Tržič (Matizovec) – Kofce – Veliki vrh (Košuta) útvonal szép időben rendkívül népszerű, különösen a Dom na Kofcah hegyi kunyhó kulináris kínálata miatt. A túrázók leginkább a hütte házi specialitását, a štrukljit (különféle húsos, zöldséges vagy édes töltelékekkel készülő gombócok) kedvelik. Az ösvény közepesen nehéz túrát ígér 1173 méternyi szintkülönbséggel, de megéri a fáradságot: az emelkedő második felében csodálatos kilátás nyílik a környékre, a Košuta gerincéről pedig a szlovén és az osztrák oldalra is rálátni.