Szlovénia új világöröksége: Plečnik és Ljubljana kapcsolata

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 19:12

Ljubljana ikonikus látnivalói, amelyeket a világhírű építész, Jože Plečnik tervezett, a közelmúltban felkerültek az UNESCO világörökségi listájára.

Az elismerés egybeesik a Ljubljana Tourism azon törekvésével, hogy Plečnik életművét és gazdag hagyatékát minél szélesebb közönség megismerje. A művész születésének 150. évfordulója alkalmából új programokkal is bővült a szlovén főváros turisztikai palettája.

Ha valaki a szlovén fővárosba látogat, akarva-akaratlanul is találkozik Plečnik műveivel. Ám nemcsak a Tripla-hidat (Tromostovje), a Kongresszusi teret (Kongresni trg) vagy a Žale temetőt köszönheti neki Szlovénia, hanem azt is, hogy az egykori birodalom álmos kisvárosát a mester formabontó meglátásaival új, kozmopolita köntösbe öltöztette.

Klasszicizáló Poljanai Zsilipek a Ljubljanica folyón

Fotó: Matej Kastelic, Visit Ljubljana

Plečnik egész életét szenvedélyes alkotómunka jellemezte, és minden esetben az motiválta, hogy valami olyan maradandó dolgot hozzon létre, amely a 20. századi társadalom igényeit a legjobban szolgálja.

Erőfeszítéseinek elismeréseként a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) hét Plečnik alkotást is a közelmúltban világörökségi listára sorolt, amelyeket egy ljubljanai hétvége során, az építészhez méltó és formabontó módon mi is felfedezhetünk.

2021-ben debütált a Bajuszos túra, amely rögtön nemzetközi szintű elismerést is bezsebelt. A különleges városnéző program kererében három híres szlovén művész, Jože Plečnik építész, Ivan Cankar író és Rihard Jakopič festő nyomába eredhetünk, felelevenítve életük meghatározó mozzanatait, és végiglátogatva azokat a helyeket, ahol életükben mindhárman megfordultak.

Ilyen lett volna, ha megvalósul a fedett Butcher-híd

Fotó: Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta/ Nejc Bernik, Visit Ljubljana

Ám a különleges városnéző túrák sora itt nem ér véget. A Ljubljanai Turisztikai Hivatal ugyanis már 2022-re, Plečnik születésének 150. évfordulójára készül. Egy virtuális és valós elemeket ötvöző, ingyenes audio-guide program keretében jövőre bárki számára elérhetővé válik Plečnik öröksége.

A kiscsoportos felfedezőtúra során olyan helyeket ismerhetnek meg a résztvevők, ahol például a mester kedvenc kávéját itta, vagy dolgozott, ám mellette a meg nem valósult ötletek is teret nyernek. Ehhez gamification megoldások nyújtanak majd segítséget, így például azt is láthatjuk többek közt, milyen lett volna, ha megvalósul a fedett Butcher-híd terve.

Fantasztikus időutazás lesz a túra a múltba a jövő eszközeivel, sok-sok meglepetéssel megfűszerezve.