Szlovénia újabb két hónappal hosszabbít

Forrás: MTI

 2021. január 14. 17:19

A szlovén kormány március 17-ig az egész országra vonatkozóan meghosszabbította a járványhelyzetet.

A kabinet kiterjesztette a járványügyi intézkedéseket is egy héttel, a változások főleg a határátlépést érintik. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik a határ valamelyik oldalán ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek.
A Szlovéniába utazóknak továbbra is 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel kell rendelkezniük, utóbbit korábban 48 órával a határátlépés előtt is el lehetett végezni. Amennyiben a határon valakivel szemben ennek ellenére mégis karantént rendelnek el, az azonnal kiváltható az országban elvégzett PCR- vagy gyors antigén teszttel. Az új rendeletet megelőzően csak a tíznapos karantén időtartamának felénél lehetett szűréssel lerövidíteni a hatósági elkülönítőt.

A karantén PCR- vagy gyors antigén teszttel azonnal kiváltható

Fotó: 123rf

A koronavírusteszteket csak abban az esetben fogadják el, ha azt valamelyik európai uniós országban végezték.

A Ljubljana által közzétett adatok szerint szerdán 1767-tel 145 472-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 23 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3093-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1266-an vannak kórházban, 199-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 230.