Szlovéniában már júniustól visszatérhet az élet a normális kerékvágásba

Forrás: MTI

 2021. május 12. 15:42

Szlovéniában a reprodukciós ráta 0,83-ra csökkent, és amennyiben ez így folytatódik, az országban már júniusban visszatérhet az élet a normális kerékvágásba - közölte szerdán a ljbuljanai Jozef Stefan Kutatóintézet, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járványhelyzet alakulásáról.

Ebben az esetben úgynevezett zöld szakaszba lép az ország, amikor is háromszáz alá mérséklődik heti átlagban mind a napi új esetek, mind a kórházban kezelt betegek száma.

Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik az összes korlátozás az országban, nem nyithatnak ki azonban az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók. Az előrejelzések szerint az enyhítésekre június második felétől kerülhet sor.

slovenia_123rf

Szlovénia jelenleg a "sárga" szakaszban van, az üzletek és szolgáltatások nyitva tartanak és megszűnt a kijárási tilalom is.

Fotó: 123rf.com

Szlovénia a hét elején sárga szakaszba lépett. A napi új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma 500 alá esett. Az országban minden üzlet és szolgáltatás nyitva tart, és már korábban feloldották az éjszakai kijárási tilalmat is.

Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: a nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésének köszönhetően a nyár elejéig beoltják a felnőtt lakosság 60 százalékát.