Szobrot kapott Eger híres barokk festőművésze

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 13. 14:55

Felavatták az idén 300 éve született hírneves barokk festőművész, Kracker János Lukács szobrát az Eger belvárosában róla elnevezett udvarban, és megnyitották a műveit bemutató kiállítást.

Az Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont, valamint az Egri Városszépítő Egyesület közös rendezvényén méltatták a cseh művészcsaládból származó Kracker János Lukács munkásságát. A törökök kiűzését követő években alakult ki Eger barokkos arculata, amelyet azóta is sikerült megőrizni. Ebben több neves művésznek, közöttük Kracker János Lukácsnak is meghatározó szerep jutott.

Az 1700-as években alkotott mester Eszterházy Károly püspök meghívására érkezett a városba és csaknem másfél évtizedig – haláláig –dolgozott itt. Pelcz Benjámin szobrász munkájának leleplezését követően az esemény résztvevői Köves-Kárai Petra művészettörténész kalauzolásában a belváros több pontján megtekintették Kracker fennmaradt alkotásait.

Kracker János Lukács újonnan felavatott szobra

Fotó: Mentusz Károly

Láthatták Kracker két festményét a Dobó téren levő barokk Minorita templomban, amelyek a fő- és az egyik mellékoltárt díszítik. A mester munkája nyomán készült el a líceum híres könyvtártermében látható freskó is, amely a tridenti zsinatot eleveníti meg. Az Egri Bazilika két mellékoltárának képei is a festőművész alkotásai.

Az esemény zárásaként az Érseki Palotában kiállítást nyitottak Kracker János Lukácsnak azokból az oltárképeiből, amelyek az Egri Főegyház-megyében találhatók. A tárlatot szeptember 7-ig látogathatják az érdeklődők.

A híres barokk Minorita templom főoltára

Fotó: Mentusz Károly

Kapcsolódó cikkek