Szobtól Dömösig 15 dunai vízitúra-megállóhely újult meg

Forrás: MTI

 2021. február 09. 13:19

Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye újult meg 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatással Szobtól-Dömsödig a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében – jelentette be a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ).

A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat. A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak, adta hírül Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

A vízi turizmust érintő komplex, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok fontos partnerei a szövetségnek.

vizitura2_123rf

A túrázni vágyók a 2021-es szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat

Fotó: 123rf.com

A fejlesztésekkel a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd.

Kiemelten kezelték a váci megállót, az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont a Római part. A Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon a Felső-Tiszán, a Balatonon is, a túrák megtervezéséhez a viziturapont.hu oldal nyújt segítséget.

Az elnök kitért arra is, hogy miközben készülnek a júliusi olimpiára, energiát fordítanak a vízitúrázás széles körű elterjesztésére is, valamint az ország természeti és kulturális kincseinek megismertetésére.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szövetségnek az ország minden területén fellelhető már pályázata, 57 megújult megállóhelyet pedig át is adtak.

Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. elmondta, hogy a közép-dunai megállóhelyek felújítása mellett a jelenlegi uniós ciklusban nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúrapontokat érintő fejlesztések országszerte.