Szolgáltatói hálózatokról pörgetnék a bringás turizmust

Forrás: turizmus.com

 2020. március 13. 12:04

Budapest adott otthont az egységes kerékpárosbarát szolgáltató rendszerek kialakításáról szóló nemzetközi konferenciának.

A kerékpáros túrázók igényeinek megfelelő szálláshelyeket, éttermeket, látnivalókat vagy akár útvonalakat is minősítő rendszerek már több európai országban, régióban működnek sikeresen.

A hazai megbeszélésen Dánia, Hollandia, Németország, Szerbia, Spanyolország, Csehország, Olaszország és Ausztria szakértői mutatták be az általuk üzemeltetett rendszereket, majd együttműködési megállapodást írtak alá az európai szintű együttműködésről.

 

Európa a kerékpáros turizmus központja

A konferencia elején Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a cél, hogy minél több ember éljen aktív életet, ezért hazánkban számos fejlesztést kezdeményezünk; épül az EuroVelo 6 útvonala, kerékpárút készül Budapest és a Balaton között, illetve kerékpáros hidat adunk át Poroszló és Tiszafüred között – mondta.

Révész Máriusz: Európában évente 44 milliárd euró bevételt generál a kerékpáros turizmus

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A kerékpárosbarát szolgáltatások rendszerének egységesítése és kialakítása erőteljesen hozzájárulhat az ország aktív turizmusának fellendítéséhez.

A magas szintű kerékpárosbarát szolgáltatások azért is fontosak, mert Európában évről évre dinamikusan nő a kerékpáros turisták száma, éves szinten körülbelül 44 milliárd euró bevételt generál ez a szektor.

Ráadásul a közkedvelt európai kerékpáros útvonalaknak köszönhetően a kontinens globális szinten is piacvezetőnek számít. Egy jól működő kerékpárosbarát minősítési rendszer nem csak a kerékpárosok számára hasznos, hanem a turisztikai szolgáltatásokat kínáló, elsősorban kis- és középvállalkozások forgalmát és ismertségét is jelentősen tudja növelni.

A most aláírt együttműködés célja elsősorban a kerékpárosok számára kínált szolgáltatások fejlesztése, valamint a turisztikai termékfejlesztés és marketingtevékenységek összehangolása, közös adatbázis létrehozása. Emellett fontos a kevésbé fejlett kerékpáros turizmussal rendelkező országok szakmai támogatása, a tapasztalatok cseréje. Az együttműködésben fontos szerepet kap a brüsszeli székhelyű Európai Kerékpáros Szövetség is.

A hazai megbeszélésen Dánia, Hollandia, Németország, Szerbia, Spanyolország, Csehország, Olaszország és Ausztria szakértői mutatták be az általuk üzemeltetett rendszereket

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Mi számít kerékpárosbarát szálláshelynek?

A szakértők meghatározták a kerékpárosbarát szálláshelyekre vonatkozó alapvető kritériumokat. Eszerint azok a szálláshelyek kaphatják meg a kerékpárosbarát minősítést, melyek:

  • minden fajta kerékpárost szívesen fogadnak,
  • biztonságos tárolóhelyet kínálnak a kerékpárok számára,
  • lehetőséget nyújtanak a kerékpáros ruházat és felszerelés szárítására,
  • reggelit és vízvételi lehetőséget biztosítanak (nem csak a szállóvendégek számára),
  • részletes információval rendelkeznek a térség látnivalóiról és kerékpárútjairól,
  • alapvető szerszámokkal rendelkeznek, vagy szervizszolgáltatást nyújtó vállalkozókkal működnek együtt.

Emellett természetesen további szolgáltatásokkal bővíthetik a kínálatukat, például elektromos kerékpárok töltésével, transzferrel, túravezetéssel, kerékpárkölcsönzéssel.

Magyarországon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése mellett a szolgáltatások bővítése is fontos szerepet kap. Az egész országot lefedő kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozásában a térségi szereplők és vállalkozások mellett fontos szerepet kap az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség.