Szombaton egész Franciaországot lezárják egy hónapra

Forrás: MTI

 2021. április 02. 10:25

A francia nemzetgyűlés jóváhagyta a koronavírus-járvány megfékezésére hozott, az egész országra vonatkozó szigorú korlátozásokat. A franciáknak a következő egy hónapot a lakóhelyük 10 kilométeres körzetében kell tölteniük.

A francia kormány számítása szerint a fertőződések tetőzése 7-10 nap múlva várható, az intenzív osztályokon április végén lesz a legtöbb beteg, ezért az eddigieknél is szigorú korlátozások bevezetéséről döntöttek csütörtökön.

Jean Castex miniszterelnök ismertette a szombattól országosan érvényes, harmadikutasnak nevezett lezárás részleteit, amelynek lényege:a franciáknak a következő egy hónapot a lakóhelyük 10 kilométeres körzetében kell tölteniük.A kormány azonban arra ösztönzi a lakosságot, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, ahol maszkviselés és a biztonsági távolságtartás mellett minimális a megfertőződés veszélye a zárt terekhez képest.

A kormányfő elmondta: a közterületeken és a parkokban tilos lesz az alkoholfogyasztás a kültéri bulizások elkerülése érdekében, a rendőrség minden hat főnél nagyobb csoportot szét fog oszlatni a nagyvárosok parkjaiban, a rakpartokon és a tengerpartokon, ahol a jó időben tömegesen találkoznak a lakóhelyük környékére kényszerült fiatalok. A maszkot nem viselő embereknek, illetve a szabályokat rendszeresen megszegőknek ügyész eljárásra kell számítaniuk.
Emmanuel Macron államfő csütörtök esti televíziós beszédéből  az egyik legnagyobb vitát az iskolák bezárása váltotta ki.

A miniszterelnök jelezte, hogy a szerény jövedelmű családok különtámogatásban részesülnek az ingyenes iskolai ebéd pótlásának biztosítására, s a gyerekeket a lakókörzeten kívül élő nagyszülőkhöz a lezárás idején is bármikor elvihetik a szülők.

parizs_123rf

A franciáknak a következő egy hónapot a lakóhelyük 10 kilométeres körzetében kell tölteniük

Fotó: 123rf.com

Jean Castex úgy vélte, hogy "az újabb korlátozások az utolsó lépést jelentik a normális élethez való visszatérés előtt a tömeges oltás mellett". A gazdasági tárca jelezte, hogy havi 11 milliárd eurós támogatást kapnak a vállalkozások, a nehéz helyzetben lévő családok vagy a munka nélkül maradtak. Az elmúlt napokban a járványügyi szakemberek egy jelentős része szigorú lakhelyelhagyási tilalom kihirdetését sürgette, amit az ellenzék már január óta szorgalmazott, Emmanuel Macron viszont elutasított a lakosság mentális állapotára hivatkozva.

Miután a súlyos betegek száma már átlépte az őszi tetőzés szintjét, amely pedig novemberben a lezárást követő második héten következett be, az elnök végül a korábbiaknál jóval kevésbé szigorú lezárást rendelt el, amelynek hatékonyságában a szakemberek egy része kételkedik.

Az államfő ugyanakkor arról is döntött, hogy az intenzív ágyak száma a tavalyi tavaszi védekezéshez hasonlóan 10 ezerre bővül. Elsősorban a párizsi kórházakban nyílnak új ágyak annak érdekében, hogy ne kelljen "túl sok műtéti beavatkozást elhalasztani".

Olivier Véran egészségügyi miniszter egy reggeli rádióműsorban többek között arról beszélt, meggyőződése, hogy "a franciák idén nyáron nyaralhatnak, és a normálishoz közelítő életünk lesz," ugyanakkor az esetleges külföldi utazásokról még nem kívánt véleményt formálni.

Franciaországban az elmúlt héten a napi esetszám átlaga 36 ezer volt, 100 ezer lakosra 377 fertőzött jut, a kórházakban 28 ezer fertőzöttet ápolnak. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 95 ezret.