Szombaton indul a téli vitorlásszezon a Balatonon

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. december 02. 13:05

Szombaton rajtol el a lellei BL Yacht Club kikötőjéből a VI. Mikulás regatta, és ezzel kezdetét veszi az árbocosok téli, balatoni vitorlásverseny-sorozata.

Sikeres évet zárt a hazai vitorlássport – fogalmazott röviden a Turizmus.com-nak Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Berecz Zsombor európai első helyezést ért el a Finn hajóosztályban, megvédve ezzel Európa-bajnoki címét, Tokióban pedig ezüstérmes lett. Érdi Mária a hollandiai Allianz Regattán második, a tokiói olimpián 13. lett. Így idén is ők érdemelték ki az Év vitorlázója címet, amelyet Mária kilencedszer, Zsombor tizenegyedszer szerzett meg.

Büszkék lehetünk az utánpótlásra is, Fehér Boróka augusztusban magyar bajnoki helyezést ért el, a Tóth Attila-Borda Levente páros a Csehországban rendezett verseny 29er hajóosztályában ezüstérmes lett.

Holczhauser András arról is beszélt, hogy a kedvtelésből vitorlázók is élményekben gazdag évet hagynak maguk után. Ők élvezik elsősorban a Marinalánc, a balatoni vitorláskikötő-hálózat korszerűsítésének előnyeit. Idén megtörtént a harminchárom balatoni vitorláskikötő újra minősítése, melynek során az arra érdemesnek ítéltek megkapták a Kék Csillag Kikötő védjegyet. A Marinalánc legjobb kikötője 90 százalék fölötti pontszámmal a Balatonfenyvesi Yacht Club lett, a második helyet az Alsóörs Marina, a harmadikat a lellei BL Yacht Club kikötője érdemelte ki.

A VI. Mikulás regatta szombaton rajtol el

Fotó: Hello Balatonlelle Egyesület

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat délelőtt még igencsak érezteti hatását az éjszakai mínusz 6-7 Celsius-fokos hideg, ám bizonyára ez sem szegi kedvét a téli időjárással dacolni képes vitorlázóknak. 11-kor rajtol el a Mikulás regatta a legendás hajós, Fa Nándor által tervezett balatonlellei kikötőből, és a Lelle-Révfülöp-Zánka-Szemes út leküzdése után érkeznek vissza az árbocosok a rajthelyre. Eközben a jachtklubban megkezdődik a Balaton egyik legnagyobb adventi gasztropiknikje és adventi vására. A téli vitorlásverseny-sorozat ugyancsak Lellén a Szilveszteri, majd jövő év február 12-én a Farsangi, március 12-én pedig a Tavaszi regattával folytatódik, illetve fejeződik be.