Szombaton nyílik a Szépművészeti nagyszabású Bosch-kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2022. április 07. 16:11

Hieronymus Bosch fennmaradt életművének csaknem felét: tíz festményt és több rajzot felvonultat a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállítása.

"Tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdtük szervezni ezt a kiállítást, az egész teljesen lehetetlen küldetésnek tűnt. Bosch-kiállítást csak a világ legnagyobb múzeumai mernek tervezni, olyan intézmények, amelyek maguk is rendelkeznek a németalföldi mester egy-két művével" - mondta el Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a budapesti tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján.

A főigazgató kiemelte, hogy Hieronymus Bosch-tól csak mintegy húsz festmény és hasonló mennyiségű rajz maradt fenn, ezért is hatalmas eredmény, hogy ennek az életműnek csaknem felét sikerült elhozni Budapestre. Hangsúlyozta:Ez a tárlat az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb Bosch-kiállítása a világban.

A főigazgató korábban elmondta, hogy a Szépművészeti kiállítása egymilliárd eurós biztosítási összértékű anyagot vonultat fel.

bosch_mti

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a budapesti tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Tóth Bernadett kurátor hozzátette: Hieronymus Bosch művészete messze túlmutat saját korán, és évszázadok múltán is hatást gyakorol. A kiállítás mégis igyekszik kontextusba helyezni a mestert és felmutatni művészetének előzményeit.

Bosch a középkor alkonyán, az újkor hajnalán született a korabeli Európa egyik leggazdagabb államában, a Burgundiai Hercegségben. Ebben az átmeneti korban közkeletű vélekedés volt, hogy rövidesen bekövetkezik az Antikrisztus eljövetele, majd a végítélet, ezért a korabeli embert élénken foglalkoztatta a lélek túlvilági sorsa.

A főművek közül a budapesti látogató először Bosch A bolondok hajója című festményével találkozhat, majd az egyik legkorábbi Bosch-képpel, A kőoperációval, valamint A szemfényvesztő című, saját kezű vázlattal és a téma megfestett változatával a mester egyik követőjétől.

bosch_mti

Hieronymus Bosch fennmaradó életművének csaknem felét sikerült elhozni Budapestre a július 17-ig látogatható tárlatra

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Bosch egyik legismertebb munkája a Brugge-ből érkezett Utolsó ítélet triptichon, amely jól mutatja az alkotó pesszimista világképét: míg más festők képein az üdvözültek és az elkárhozottak hasonló arányban vannak jelen, itt a mennybe igyekvők a háromból csak az egyik táblaképen kaptak helyet. A Túlvilági látomások sorozatból két impresszív Bosch-festményt is bemutatja a Szépművészeti kiállítása: A pokolba vezető folyót és Az üdvözültek mennybemenetelét.

A kiállítás utolsó szekciója Bosch művészi örökségét, 16. századi követőit mutatja be, majd az anyagot Sebastiao Salgado brazil fotográfus bosch-i hatásokat mutató, Aranybánya című, dokumentarista fotója zárja.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló kiállítás szombattól július 17-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.